신미종(辛味種) 고추의 성숙(成熟)에 따른 생리화학적(生理化學的) 변화(變化)에 관(關)한 연구(硏究) - [제5보(第五報)] 성장(成長)과 주요성분(主要成分)의 함량(含量)에 미치는 Anion의 영향(影響) -

Physio-Chemical Studies on the Maturity of Hot Pepper Fruits - V. Effects of Anion on Growth and major Components -

  • 이성우 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김순동 (영남대학교 식품영양학과)
  • 발행 : 1975.12.30

초록

고추의 성장(成長)과 주요성분(主要成分)의 함량(含量)에 미치는 anion의 영항을 조사(調査)코져 배양액내(培養液內)의 N, S, P의 조성(組成)을 달리하여 재배(栽培) 실험(實驗)을 행하고 이 결과(結果)를 systematic variation method 중(中) binary iateraction방정식(方程式)에 적응시켜 이상조건(理想條件)을 추구(追求)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 성장(成長) 이상(理想) 조건(條件) 중(中) 초장(草長)은 NS group에서 $75%\;NO_3^-+25%\;SO_4$, NP group에서는 $68.5%\;NO_3^-+31.5%\;PO_4^{--}$가 최적(最適) 조건(條件)이었으며 마디수에서는 $71.0%\;NO_3^-+29.0%\;SO_4$, $75.0%\;NO_3^-+25.0%\;PO_4^{---}$이였다. 2. 수확량(收穫量)은 최대(最大)로 하기 위한 이상(理想) 조건(條件)은 $77.5%\;No_3^-+22.5%\;SO_4$, $72.5%\;NO_3^-+27.5%\;PO_4$였으며, 이 중완숙과(中完熟果)에 대(對)하여서는 $77.0%\;NO_3^-+23.0%\;SO_4$, $73.5%\;NO_3^-+26.5%\;PO_4$이었다. 3. 각(各) 처리(處理) 별(別) free sugar와 capsaicin의 함량(含量)은 유의성이 없었다.

To determine the effect of anions on growth and major components of hot pepper fruit, various combinations of N, S and P concentration in culture media were employed. The results analyzed by using binary interaction method were 1. For the ideal condition for growth, the plant height was found by $75%\;NO_3^-+25%\;SO_4^{--}$ in NS group and $68.5%\;No_3^-+31.5%\;PO_4^{---}$ in NPgroup. The number of node was showed by $71%\;NO_3^-+29%\;SO_4^{--}$ and $75%\;NO_3^-+25%\;PO_4^{---}$. 2. The ideal condition for the maximum yield was by $77.5%\;No_3^-+22.5%\;SO_4^{--}$ and $72.5%\;NO_3^-+27.5%\;PO_4^{---}$. For matured fruit yield, $77%\;NO_3^-+23%\;SO_4^{--}$ and $73.5%\;NO_3^-+26.5%\;PO_4^{---}$ was found ideal. 3. There were no significant differences in the amount of free sugars and capsaicin between the treatments.

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