한국식품과학회지 (Korean Journal of Food Science and Technology)
- 제7권2호
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- Pages.96-99
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- 1975
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- 0367-6293(pISSN)
쌀보리 단독제분 및 혼합제분 방법에 관한 연구
A note on Methods of Milling Naked Barley and Wheat-Naked Barley Mixture
- Cheigh, H.S. (Food Resources Laboratory, Korea Institute of Science and Technology) ;
- Kwon, T.W. (Food Resources Laboratory, Korea Institute of Science and Technology) ;
- Kim, H.K. (Experiment Station, National Agricultural Products Inspection Office) ;
- Kim, D.W. (Dong A Milling Co.)
- 발행 : 1975.06.28
초록
쌀보리의 합리적인 제분 방법을 규명하고저 tempering 최적조건 부분 도정후의 제분성, 밀과의 혼합 제분성 등을 test mill 을 이용, stock stream 별로 검토해 본 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 쌀보리의 최적 tempering 조건으로서는 수분 13. 5%에서 48시간 일차 tempering 을 한 후 이어 제분 30분전 0. 5% 가수 처리하는 것이 가장 유리하였다. 2. tempering 전후 부분 도정을 실시하므로써, 회분 함량은 저하시킬 수 있었으나 수율이 크게 저하되고, 부분도정 후 제분이란 두 단계의 가공 과정이 필요하므로 비효율적이었다. 3. 쌀보리를 밀과 혼합하여 제분할 때, 쌀보리의 혼합비율은
In order to establish an optimal flour milling method for naked barley, the tempering conditions, milling after pearling and mixed flour milling of naked barley with wheat were studied, and the following results were obtained. 1. For the tempering of naked barley, treatment for 48 hours at a moisture level of 13. 5% and addition of 0. 5% water prior to the flour milling is the most useful procedure. 2. The pearling of naked barley before or after tempering lowers the ash content in the flour, but the yield is reduced considerably and two steps of processing make the procedure unsuitable. 3. For the mixed flour milling, the mixing ratio of naked barley to wheat ranging from 10 : 90 to 20 : 80 is optimal.
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