수산동물육에 관한 연구 (I) -제주도산 어패류의 무기성분에 대하여-

STUDIES ON THE MUSCLES OF MARINE ANIMALS ( I ) CONTENTS OF INORGANIC SUBSTANCES IN THE MUSCLES OF FISH AND SHELLFISH FROM CHEJU ISLAND

  • 발행 : 1974.12.01

초록

1. 옥돔, 자리돔, 전복의 육질에 대한 무기질 성분을 정량하여 Table. 3과 같은 결과를 얻었다. 2. Copper, Phosphorus, Iron, Sodium, Calcium의 함량은 자리돔(정어), 옥돔(저어), 전복(패류)간에 뚜렷한 함량차이가 인정된다. 끝으로 이 실험은 1972연도 문교부 학술 연구 조성비로서 실시하였으며, 실험을 하는데 지도와 협조를 하여 주신 필현 교수와 허 종화 교수에 감사하는 바이다.

The author studied On the inorganic substances in the muscles of Branchiostegus joponicus japonicus, Chromis notatus, Haliotis gigantea mataka, obtaining the following results ; 1) The results of quantitative analysis are shown in Table 3. 2) It is noticeable that the concentration of Cu, P, Fe, Ca, and Na in the muscles of Branchiostegus joponicus japonicus (demersal fish), Chromis notatus (pelagic fish) and Haliotis gigantea mataka (shell fish) are quite different in the three species.

키워드