인삼종자발아에 있어서의 생리화학적 연구

Studies on the Physiological Chemistry of Germination in Ginseng Seed

  • 발행 : 1974.12.01

초록

인삼 종자 발아시의 배란와 배기관에서의 물질대사를 추구하고저 질소화합물, 회수화물 그리고 인산화합물의 변화를 조사하였다. 1. 배기관에서의 신선중의 증가는 유치물이 5cm로 생장했을 때에는 개갑종자의 배중량의 약 13배, 건물량의 증가는 약 4.5배이고 배란에서는 건물중이 약 65% 감소되고 있었다. 2. 유치물전체(배란+배기관)의 전질소는 약 10% 감소되었고 전질소에 대한가용성 질소의 비율은 40∼50%로서 상당히 큰 편이었다. 3. 발아전에 비해서 발아후에는 전종자(배란+배기관)에서의 전인산 함량은 15%가 감소되었고 산가용성인은 전발아 기간 중 전인산에 대해서 70∼75%의 높은 비율을 나타내고 있었으며 유식물이 5cm로 자라났을 때는 배기관 중에 75%, 배란중에는 25%를 함유하고 있었다. 무기인은 배기관 중 산가용성인의 약 35∼55%, 배란중에는 산가용성인의 20∼25%를 함유하고 있었고 배란중에는 유기인의 함유율이 75∼80%이었다. 4. 회수화물의 변화는 전당, 가용성당, 환원당, 비환원당, 조전분이 모두 유식물이 2∼3cm로 자라났을때를 계기로 증감을 뚜렷하게 나타내고 있었다. 5. 최아조작이 끝난 발아 직전의 배란중에는 약54%, 배 중에는 약 61%를 함유하였는데 배란에서는 종자당 6.81mg에서 4.13mg으로 줄어들었고 배기관에서의 변화는 그리 크지 않았다.

A study on the metabolism of the chemical companents of endosperm and enbryonic othans of ginseng seeds during their germination were inverstigated and the results of the changes in the contents of nitrogen conponds, carbohydrates, lipids and phosphorus conpounds are summarized as follow; 1. When a seeding grows to 5cm the fresh weight of the embryonic organ incerases 13 times compared with that of its ripened embryo veore germination and its dry weight increases 4.5 times. On the other hand, about 65% of the dry weight of the endosperm is lost. 2. During germinarion the total nitrogen content of a sedding (endosperm+embryonic organ) decreases and when the seeding grows to 5cm there is a loss of 10% of total nitrogen content. At this time, soluble nitrogen content amounts to 40~50% of the total nitrogen, a comparatively high content. 3. When theseeding grows to 5cm, the total phosphorus content decreases by 15%. During the germination period 70~75% of the total phosphorus is distributed in the embryonic orang and 25% of it is in endosperm.In the embryonic organ 35~50% of the acid soluble phosphorus is inorganic phosphorus and in the endisperm, 20~25% of the acid soluble phosphorus is inorganic phosphorus,75~80% of the organic phosphorus is contained in the endosperm. 4.One the seedling grew to 2~3cm, carbohydrates such as soluble sugars,reducong sugars,nonreducong sugars, and crude starch interconverted remarkably. 5.After stratification (just before germination) the lipid content of the endosperm is about 54% of the total weight and lipid content of the embryo is about 61%. During germination 6.81mg of the fat contained in the endosperm per seed decreases to 4.13mg while the change of fat content in the embryonic organ is not so great.

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