Effects of Carbohydrate and Protein Components of Artificial Diet on Amylase Activity of Digestive Juice in the Silkworm, Bomyx mor L. I. Effect of Protein Components of a Diet on the Increasing of Larval Body weight, Diet Efficiency and Amylase Activity of Digestive Juice during the 5th instar

가잠의 소화액 Amylase 활성에 미치는 인공사료중 당 및 단백질 함량의 영향 I. 5영기에 있어서 사료중 단백질 함량이 유충의 증체양, 사료방률 및 소화액 Amylase 활성에 미치는 영향

  • Published : 1974.06.01

Abstract

This study has been carried out to investigate the effect of protein components of a diet on the increasing of larval body weight and diet efficiency, as well as the amylase activity of larval digestive juices during the 5th instar. Defending on the amounts of soybean meal as a protein source, the six different kind of artificial diets containing mulberry leaf powder fed to the larvae. The results obtained may be summarized as follows: 1. As the protein components of the diet were increased, the amount of increased larval body weight was also increased. 2. As the protein components of the diet were increased, both the cocoon weight and cocoon layer weight were also increased. 3. As the protein components of the diet were increased, both the amount of diet digested and coefficient of digestibility were also increased. 4. As the protein components of the diet were increased, the diet efficiency of larvae were also increased. 5. But the experimenters could not observe any correlation between the increase of protein components of a diet and the amylase activity of the digestive juices.

5령기에 있어서 사료중 단백질 함량이 유충의 증체량, 사료방률에 미치는 영향과 간접적으로 유충의 소화액 Amylase 활성에 미치는 영향을 알기 위하여 상엽분말을 넣은 인공사료를 사용해서 단백질 급원으로 Soybean meal함량에 따라 6종의 사료를 만들어 누에를 사육한 결과 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 사료중 단백질 함량의 증가에 비례하여 유충의 증체량도 비례하여 많았다. 2. 사료중 단백질 함량의 증가에 비례하여 전견중 및 견층중도 비례하여 무겁다. 3. 사료중 단백질 함량의 증가에 비례하여 유충의 소화양 및 소화율도 비례하여 높았다. 4. 사료중 단백질 함량의 증가에 비례하여 유충의 사료방률도 비례하여 높았다. 5. 그러나 사료중 단백질 함량의 증가와 유충의 소화액 Amylase 활성 간에는 일정한 상관관계가 없었다.

Keywords