초산을 이용한 글루타민산의 발효생산에 관한 연구 (제2보) 글루타민산 생성을 위한 발효조건

Studies on the Bacterial Production of L-Glutamate from Acetate Part II. Cultural Conditon

  • 하덕모 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 노완섭 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 서동하 (동국대학교 공과대학 식품공학과)
  • 발행 : 1974.09.01

초록

초산으로 부터의 글루타민산 발효생성을 목적으로 Brevibacterium flavum nov. sp. D2209B 균주를 이용한 발효조건에 관하여 시험 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 초산농도는 배지 l 당 30g 하일 때 L-GA생성이 좋았다. 2. KH$_2$PO$_4$, MgSO$_4$, FeCl$_3$, MnC1$_2$ 및 NaCl 등의 무기염류의 침가는 L-GA 생성을 위하여 필수적이며 이들 무기염의 농도차에 의한 현저한 영향은 볼 수 없었다. 3. Biotin의 농도는 l당 0.3r 이하의 한정된 범위에서 L-GA 생성이 가장 좋았다. 4. L-GA 생성을 위한 최적온도는 3$0^{\circ}C$이며 최적 pH는 7.5~8.5 였다 5. Succinic acid와 malic acid의 첨가로 L-GA 생성은 증가되었다. 6. 배양도중에 있어서의 penicillin 첨가는 L-GA생성을 촉진하며 발효 16시간째 배지 l당 20 unit를 첨가하였을 때 가장 효과적이였다. 7. 전배양시간은 16~20시간 배양이 가장 적당하였다.

The cultural conditions for L-glutamate production were investigated using Brevibacterium flavum nov. sp. D2209B, the most productive strain among 5 strains reported in preceeding paper. A temperature of 3$0^{\circ}C$ and a medium volume of 30 ml per 500-flask were selected as standard culture conditions. And the following results were obtained. 1. When the concentration of acetate in the medium was below 30 g per litre, the maximum amount of L-glutamate was accumulated. 2. KH$_2$PO$_4$, MgSO$_4$, FeCI$_3$ and MnCI$_2$ were required for the L-glutamate poduction, but the concentration of those inorganic salts little effected. 3. Signifcant amount of L-glutamate was accutnulated in the limited biotin concentration less than 0.3 ug per litre. 4. The addition of malic acid or succinic acid enhanced the accumulation. 5. The L-glutamate accumulation was related to the incubation time of seed; the amount of L-glutamate accumulated was maximum by inoculating 16-20 hour incubated seed. 6. In the medium containing sufficient amount of biotin for growth, L-glutamate accumulation was stimulated by the addition of penicillin at appropreate time during incubation.

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