Studies on the Bacterial Production of L-Glutamate from Acetate Part II. Cultural Conditon

초산을 이용한 글루타민산의 발효생산에 관한 연구 (제2보) 글루타민산 생성을 위한 발효조건

  • 하덕모 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 노완섭 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 서동하 (동국대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1974.09.01

Abstract

The cultural conditions for L-glutamate production were investigated using Brevibacterium flavum nov. sp. D2209B, the most productive strain among 5 strains reported in preceeding paper. A temperature of 3$0^{\circ}C$ and a medium volume of 30 ml per 500-flask were selected as standard culture conditions. And the following results were obtained. 1. When the concentration of acetate in the medium was below 30 g per litre, the maximum amount of L-glutamate was accumulated. 2. KH$_2$PO$_4$, MgSO$_4$, FeCI$_3$ and MnCI$_2$ were required for the L-glutamate poduction, but the concentration of those inorganic salts little effected. 3. Signifcant amount of L-glutamate was accutnulated in the limited biotin concentration less than 0.3 ug per litre. 4. The addition of malic acid or succinic acid enhanced the accumulation. 5. The L-glutamate accumulation was related to the incubation time of seed; the amount of L-glutamate accumulated was maximum by inoculating 16-20 hour incubated seed. 6. In the medium containing sufficient amount of biotin for growth, L-glutamate accumulation was stimulated by the addition of penicillin at appropreate time during incubation.

초산으로 부터의 글루타민산 발효생성을 목적으로 Brevibacterium flavum nov. sp. D2209B 균주를 이용한 발효조건에 관하여 시험 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 초산농도는 배지 l 당 30g 하일 때 L-GA생성이 좋았다. 2. KH$_2$PO$_4$, MgSO$_4$, FeCl$_3$, MnC1$_2$ 및 NaCl 등의 무기염류의 침가는 L-GA 생성을 위하여 필수적이며 이들 무기염의 농도차에 의한 현저한 영향은 볼 수 없었다. 3. Biotin의 농도는 l당 0.3r 이하의 한정된 범위에서 L-GA 생성이 가장 좋았다. 4. L-GA 생성을 위한 최적온도는 3$0^{\circ}C$이며 최적 pH는 7.5~8.5 였다 5. Succinic acid와 malic acid의 첨가로 L-GA 생성은 증가되었다. 6. 배양도중에 있어서의 penicillin 첨가는 L-GA생성을 촉진하며 발효 16시간째 배지 l당 20 unit를 첨가하였을 때 가장 효과적이였다. 7. 전배양시간은 16~20시간 배양이 가장 적당하였다.

Keywords