Studies on the Bacterial Production of L-Glutamate from Acetate Part I. Screening and Identification of L-Glutamate Producing Bacteria.

초산을 이용한 글루타민산의 발효생산에 관한 연구 제 1보 글루타민산 생산균주의 분리 및 동정

  • 하덕모 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 노완섭 (동국대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1974.06.01

Abstract

In the cource of the studies on L-glutamic acid production from acetic acid, 383 strains capable of assimilating acetate as sole source of carbon were isolated from 279 kinds of soil sample. Out of them, 5 strains which produced relatively larger amount of L-glutamate from acetate were selected and named Brevibacterium flavum nov. sp. D1005B, Corynebacterium glutamicum nov. sp. D1025A, Brevib. flavum nov. sp. D2209B, Coryneb. acetoacidophilum nov. sp. D2212B and Coryneb. acetoacidophilum nov. sp. D2349A respectively.

전국 각지대의 279개소의 토양시료로 부터 초산자화성세균 383균주를 분리하였으며 이들 초산자화성세균중 L-GA생성 능이 우수한 5균주를 선정하고 균학적성질을 조사하여 Brebacterium flavum nov. sp. D1005B, Corynebacterium glutamicum nov. sp. D1025A, Brevibacterium. flavum nov. sp. D2209B, Corynebacterium acetoacidophilum nov. sp. D2212B 및 Corynebacterium acetoacidophilum nov. sp. D2349A로 동정 명명하였다

Keywords