Influence of Ginseng upon Nucleic Acid Content of Bone Marrow in Rats

인삼이 흰쥐의 골수조직 핵산 함유량에 미치는 영향

  • Chang, Im-Soo (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
  • Kwon, Yung-Jin (Department of Physiology, Catholic Medical College) ;
  • Hong, Yong-Ha (Department of Physiology, Catholic Medical College)
  • 장임수 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
  • 권영진 (가톨릭대학 의학부 생리학교실) ;
  • 홍용하 (가톨릭대학 의학부 생리학교실)
  • Published : 1973.06.01

Abstract

As a part of efforts to elucidate the influence of Panax Ginseng upon nucleic acid content of various tissues, a study was carried out which measured RNA and DNA contents of bone marrow following administration of ginseng. Thirty male rats $(body\;weight:\;180{\sim}230\;gm)$ were equally divided into a ginseng and a saline group. Once a day for 5 days they received subcutaneously 0.5 m1/100 gm body weight ginseng extract solution (4 mg of ginseng alcohol extract in 1 ml of saline), and the same amount of saline, respectively. On the 5th experimental day, all animals were sacrificed 2 hours after the last medication and the bone marrow of one femur was removed. RNA and DNA contents of the bone marrow were measured using the chemical method of Schmidt Thannhauser-Schneider. Results obtained were as follows 1. RNA and DNA contents of the bone r arrow were significantly higher in the ginseng group than in the saline group. 2. RNA/DNA ratio of the bone marrow was also much higher in the ginseng group than in the saline group. The ginseng is inferred to augment RNA and DA contents, and also raise RNA/DNA ratio of the bone marrow in rats.

인삼이 흰쥐의 골수조직 핵산 함유량에 어떤 영향을 미치는지를 알기 위하여 30마리의 흰쥐($180{\sim}230\;gm$) 수컷을 인삼군과 식염수군으로 나누어 다음과 같은 실험을 하였다. 인삼군에는 몸무게 100gm에 대하여 인삼주정추출액 (생리적 식염수 1ml 속에 4 mg의 인삼주정추출물이 함유되게 만든 용액)을 0.5ml의 비율로 매일 등뒤 피하에 5일 동안 주사하였으며, 식염수군에는 생리적 식염수를 인삼군에서 한 것과 동일한 방법으로 주사하였다. 인삼주정추출액 혹은 식염수 투여가 시작된지 제 5일째 되는 날에는 해당 약물을 투여한 2시간 후에 동물을 도살하여 대퇴골 골수조직을 적출하고, 이 조직의 핵산 함유량을 Shmidt-Thannhauser-Scheider의 화학적 정량법을 이용하여 측정하였다. 이들 측정치를 지표로 하여 인삼이 골수조직 핵산량에 미치는 영향을 관찰한 바 다음과 같은 결과를 얻었다. 1. 인삼군의 골수조직 RNA 및 DNA 함유량은 식연수군의 그것 보다 유의하게 많았다. 2. 인삼군의 골수조직 RNA/DNA 비율은 식염수군의 그것에 비하여 현저하게 컷다. 위의 결과로 미루어 보건대, 인삼은 골수조직 RNA 및 DNA 함유량을 유의하게 증가시킴은 물론 RNA/DNA 비율도 증가시킨다고 추리된다.

Keywords