수두 고단백 계통육성을 위한 기초적 연구 I. 계통육성을 위한 조단백질 분석법의 비교

Basic Studies for the Breeding of High Protein Rice. I. Comparison of the analytical methods for the measurement of the protein content in the brown rice

  • 발행 : 1972.12.01

초록

수도 고단백 계통선발을 위한 미립내 질소함량 검정 방법을 첨부 검토하기 위하여 예비선발된 36계통 및 대조품종을 5가지 질소수준(0, 7.5, 15.0, 22.5, 30.0, kg/10a)에서 재배하여 그 현미를 Kjeldahl법, Dye binding법 및 Biurett법으로 분석하여 3가지 방법에 의한 분석치간의 상관을 검토하였으며 그 중 6개품종에 대하여 동일시료를 3가지 분석법으로 6회 반복한 분석치의 분산을 검토하였고 3가지 방법으로 시료 100점당 소요된 시약과 노력을 비교하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. D.B.C.법에 의한 분석치는 Biurett법에 의한 분석치보다 Kjeldahl법과의 상관이 높았으나 D.B.C. 법에서는 극도로 높은 질소수준에서와 극도로 낮은 질소수준에서의 분석치는 Kjeldahl법에 의한 분석치에 비하여 과대평가되는 경향이 있다. Biurett법은 비교적 오차가 커서 Kjeldahl 법과의 상관이 떨어지지만 모든 질소수준에서 평행적인 경향이었다. 2. 품종에 따라 시용된 질소수주에 대한 반응도 달랐지만 품종과 질소수준에 따라 3가지 분석방법의 반응도 달랐다. 3. 3가지 분석방법별 분석치의 변이계수를 비교하면 Biurett법이 가장 크며 다음은 D.B.C.법인데 Biurett법에서는 각질소수준에서 모두 높았지만 질소수준이 높아짐에 따라 변이계수도 커졌는데 Kjeldahl법이나 D.B.C.에서는 질소수준이 낮아짐에 따라 변이 계수가 커졌다. 4. 3가 분석방법에서 소요되는 약품과 노력을 조사하여 Kjeldahl법에 비하여 D.B.C.법이 현저하게 절약되며 D.B.C.법 보다 Biurett법은 더욱 절약될 수 있음을 알았다.

In order to compare the analytical efficiency of the Kjeldahal, Dye binding and Biurett method for the determination of nitrogen content in the brown rice, correlation coefficients were calculate with the analytical data obtained by the above mentioned 3 different methods for the brown rice of 36 varieties or lines grown at 5 different nitrogen levels (0, 7.5, 15.0, 22.5 and 30.0kg/10a). Analysis of variance were made for the data of 6 varieties among those 36, and compared the precision of the data obtained by the 3 analytical methods. The expenditure (in terms of chemicals and labour) required for the 3 methods are also compared. The results are summarized as follows; 1. The correlation between D. B. C. and Kjeldahl value were generally more significant than the correlation between the value of Biurett and the value of Kjeldahl. But, the D. B. C. method generally overestimates than the Kjeldahl method at both extreme low and extreme high nitrogen contents, and the Biurett method includes more dispersed error than other two methods, though the optical values are parallel to the Kjeldahl nitrogen values at any levels of nitrogen applied. 2. The varietal difference in nitrogen value obtained by the 3 methods were different at the different nitrogen level applied. That is the interaction between variety and analytical method, and between the nitrogen level and analytical method were significant statistically. 3. The coefficient of variance (C, V.) was largest in the data analyzed by Biurett method and next in the data analayred by D. B. C. method. In the data analyzed by Biurett, the C. V. increased along onglong increase of nitrogen applied. But, in the data obtained by D. B. C. or Biurett the C. V. increased along the decrease of nitrogen applied. 4. From the comparison of the expenditure (in terms of chemicals and labour) required for the analysis of 100 samples by 3 methods, it was noticed that, the Biurett or D. B. C. method largely curtail the chemical expenditure and labour costs. Especially the Biurett method could curtail more labour costs.

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