Studies on the Chemical Components of Citrus Junos Sieb and Physical and Chemical Properties of Citrus Jumes Sieb Orchard Soil

유자(柚子)의 화학적성분(化學的咸分)과 유자원토양(柚子園土壤)의 이화학적성질(理化學的性質)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Chung, J.H. (College of Agriculture, Jun-Nam University)
  • Published : 1972.08.31

Abstract

In five varietes of Citrus junos sieb grown in different area in Korea, the general components, total acids and inorganic components were calculated and compared with one other. In the orchard soils, the physical and chemical properties were studied. The results are summarized as follow: 1. Generally, the rind was weighter than tile flesh compared with the other fruits and the proportion of the rind was 49%. 2. Total contents of organic acids in rind and flesh were 12.29me and 39.79me respectively. 3. The order of the contents of inorganic components in the flesh and rind was $CaO>K_2O>MgO>P_2O_5>SO_4$ 4. The contents of crude protein and crude fat were increased with those of MgO and $SO_4$ in fruits. 5. The quantity of protein in the soil seed to influence greatly in rind formation not only in citrus fruits but also Citrus junos sieb. 6. In growing Citrus junos sieb, C.L. seemed to he the most adequate soil. 7. The pH range of the soil was from 5.05 to 7.20 generally. 8. The contents of crude protein and crude fat in citrus fruits seemed to be increased with those of organic material and total-nitrogen in the soil.

한국산(韓國産) 유자(柚子)의 지역별산물(地域別産物) 5종(種)에 대(對)하여 일반성분(一般成分)과 총산(總酸) 및 무기성분(無機成分)을 분석(分析)하여 부위별(部位別)로 함유량(含有量)을 조사검토(調査檢討)하였고 유자원토양(柚子園土壤)의 이화학적성질(理化學的性質)을 분석(分析)하여 토성(土性)을 조사(調査)하고 pH 및 유기물(有機物)을 비롯하여 몇 가지 성분(成分)을 분석비교(分析比較)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 과피(果皮)와 과육(果肉)의 구성비율(構成比率)은 과피(果皮)가 49%로서 전과(全果)의 약(約) 반량(半量)을 점유(占有)하고 있으며 일반적(一般的)으로 타감귤류(他柑橘類)에 비(比)하여 과피율(果皮率)이 크다고 볼 수 있다. 2 총산(總酸)의 함유량(含有量)은 평균(平均) 과피(果皮)가29.29me, 과육(果肉)이 39.79me로서 과육(果肉)에 더 많이 함유(含有)되어 있다. 3. 과피(果皮), 과육중(果肉中)의 무기성분(無機成分)은 양자(兩者)가 다음과 같은 순위(順位)로 함유(含有)되어 있다. $CaO>K_2O>MgO>P_2O_5>SO_4$ 4. MgO와 $SO_4$ 함유량(含有量)이 많은 것은 조단백질(粗蛋白質)과 조지방(粗脂肪)의 양(量)이 많이 함유(含有)되어 있음을 알 수 있다. 5. 과피형성(果皮形成)에 토양중(土壤中) 가리량(加里量)이 크게 영향(影響)을 미친다는 것은 감귤(柑橘)에 뿐 아니라 유자(柚子)에도 해당(該當)됨을 확인(確認)하였다. 6. 유자(柚子)가 생육(生育)할 수 있는 조건(條件)은 여러 가지 환경조건(環境條件)에 따라 영향(影響)을 받으나 그 중(中) 토양(土壤)에 관(關)하여는 식양토(埴壤土)가 가장 적당(適當)함을 알았다. 7. 토양(土壤)의 pH는 범위(範圍)가 일정(一定)한 것이 아니나 분석결과(分析結果) $pH\;5.05{\sim}7.2$의 범위(範圍)로 대체(大體)로 미산성(微酸性)이었다. 8. 토양중(土壤中) 유기물(有機物)과 전질소(全窒素)의 함유량(含有量)이 많은 것은 유자일반성분중(柚子一般成分中) 조단백질(粗蛋白質)과 조지방(粗脂肪)의 양(量)이 많이 함유(含有)되어 있었다.

Keywords