간장 발효에 관여하는 효모에 관한 연구 (제8보) - Saccharomyces rouxii T-9의 영양 요구성 (3) Vitamin 및 Amino acid의 영향에 대하여 -

Studies on the Yeasts for the Brewing of Soy sauce(Part 8) - Nutritional requirements of Saccharomyces rouxii T-9 (3) Influence of addition of vitamins and amino acids -

  • 이택수 (샘표식품공업주식회사 연구실) ;
  • 이석건 (충남대학교 농과대학)
  • 발행 : 1972.04.12

초록

Saccharomyces rouxii T9의 생육에 있어서 vitamin및 amino acid의 영향에 대하여 실험한 결과는 다음과 같다. (1) inositol, pyridoxine, riboflavin, niacin, para amino benzoic acid등은 생육인자로서 요구되지 않았다. (2) biotin, thiamin, Ca-pantothenate 등은 적응적으로 요구되었으며 이들 vitamin중 절대적으로 요구되는것은 없었다. (3) biotin, thiamin, pyridoxine, riboflavin, Ca-phantothenate등의 결핍배지에서는 배양초기 에는 식 염 26%배지에서 무염배지에 비하여 생육율이 다소 낮았으나 배양 16일 후에는 반대로 무염배지에 비하여 생육율이 높았다. (4) 유안을 질소원으로 하는 합성배지에 첨가효과가 인정되는 amino acid로서는 대략 methionine, tryptophan, serine, threonine, cystine, glycine, leucine, alanine, valine등의 순이였다. (5) histidine, lysine, arginine, aspartic acid, proline, tyrosine등은 배양초기에는 무첨가구에 비하여 생육도가 다소 저하되었으나 배양 16일경에는 무첨가구와 거의 비슷하거나 다소 상승되는 경향을 보였다.

These experiment were conducted to study the effects of various vitamins and amino acids upon the growth of Saccharomyces rouxii T9 and the results obtained were as follows. (1) As a growth factor, inositol, ribofavin, niacin and para amino benzoic acid were not required. (2) Though biotin, thiamin and Ca-pantothenate were adaptably required, vitamins required in absolute were not existed. (3) The growth rate of Saccharomyces rouxii T9 in the deficient group of biotin, thiamin, pyridoxine, riboflavin and Ca-pantothenate were more decreased on the media containing 26% of NaCl than containing none of NaCl in the earlystage of cultivation, while the growth rate showed the opposition tendency in the latter term of cultivation. (4) As an amino acid, methionine, tryptophan, serine, threonine, cystine, glycine, leucine and valine showed systematically the effects of addition in the compound media containing $(NH_4)_2SO_4$ as a nitrogen sources. (5) The growth rate of Saccharomyces rouxii T9 in the addition group of histidine, lycine, arginine, aspartic acid, proline and tyrosine were somewhat decreased on the media containing higher concentration of NaCl comparison with none NaCl media in the early stage of cultivation, showing the similar or increasing tendency in the latter term of cultivation.

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