Production of Single-Cell Protein on Petroleum Hydrocarbon -V. Recovery and Purification of the Yeast Cell and Its Preliminary Animal Feeding Test-

석유탄화수소를 이용한 단세포단백질의 생산에 관한 연구 -V. 균체의 회수, 정제 및 예비 동물사육 시험-

  • Pyun, Yoo-Ryang (Food Resources Laboratory, Korea Institutes of Science and Technology) ;
  • Kwon, Tai-Wan (Food Resources Laboratory, Korea Institutes of Science and Technology) ;
  • Chee, Kew-Mahn (Food Resources Laboratory, Korea Institutes of Science and Technology) ;
  • Kim, Chun-Su (Animal Feedstuffs Laboratory, Korea Institutes of Science and Technology)
  • 변유량 (한국과학기술연구소 식량자원연구실) ;
  • 권태완 (한국과학기술연구소 식량자원연구실) ;
  • 지규만 (한국과학기술연구소 식량자원연구실) ;
  • 김춘수 (한국과학기술연구소 동물사료연구실)
  • Published : 1972.12.28

Abstract

Methods of separating yeast cells from oil-water-cell emulsion and subsequent purification of the recovered yeast have been studied. In addition, the results of preliminary feeding experiments in which a yeast grown on gas oil was incorporated into chick rations are reported. According to the present study, it appears that the recovery of the yeasts would be easier at pH 9, since the emulsion is relatively more unstable. A class of surface active agent at a concentration of 0.3% was found to facilitate the separation of the yeast from the emulsion. The use of electrolytes such as NaCl and KCl were found to be most effective in breaking the emulsion. Solvent treatment using iso-propyl alcohol and its azeotropic mixture with hexane at $58^{\circ}C$ are particularly suitable for purification of the yeast. In the feeding experiment it was found that 5 percent of the fishmeal in the control ration could be replaced by the yeast with no adverse effect on performance. However, when 8 percent of the fish meal in the control ration was replaced by the yeast, some effect on live-weight gain of the chicks was observed.

경유(輕油)를 기질(基質)로 한 석유탄화수소발효액(石油炭化水素醱酵液)으로부터 효과적(效果的)으로 균체(菌體)를 회수(回收), 정제(精製)하기 위한 몇가지 지견(知見)과 예비동물사육시험(飼備動物飼育試驗)결과를 요약(要約)하면 다음과 같다. 1) 발효배양액(醱酵培養液)으로부터 균체(菌體) cream의 정치분리(精置分離)는 30분만에 종료(終了)되며 이때 cream의 균체농도(菌體濃渡)는 5.6%였다. 2) pH 9 이상의 강알칼리성에서 균체(菌體) emulsion은 불안정(不安定)하였으며 열처리(熱處理), 동결(凍結)에 의하여 emulsion으로부터 $60{\sim}80%$의 균체(菌體)를 분리(分離)할 수 있었다. 3) Emulsion 파괴(破壞)를 위한 식용계면활성제(食用界面活性劑)로는 트리오가 가장 우수하였으며 그 적합한 농도(濃渡)는 0.3%였다. 이 외에 Aldo, Monogly 5-7 및 G-4도 유효(有效)하였다. 4) NaCl, KCl 등의 할로겐화알칼리금속염이 균체(菌體) emulsion 파괴(破壞)에우수하였으며 트리오와 같은 계면활성제(界面活性劑)와 혼합(混合)하여 사용하므로서 90% 이상의 균체(菌體)를 분리(分離)할 수 있었다. 5) 건조반제품(乾燥半製品)을 hexane-ethyl alcohol 및 iso-propyl alcohol의 공비혼합물(共沸混合物)로 유출(抽出)하는 것이 가장 기대(期待)되는 균체(菌體)의 정제방법(精製方法)이며 추출온도(抽出溫度)는 $58^{\circ}C$, 추출시간(抽出時間)은 30분(分), 균체(菌體) 대(對) 용매비율(溶媒比率)은 1 : 3이 적합하였다. 6) 균체단백질(菌體蛋白質)의 사양실험결과 어백과 5% 대체(代替)한 수준(水準)에시는 대조구(對照區)보다 3.3%의 더 좋은 증체(增體)를 보였으나 8% 대체구(代替區)는 다른 처리구에 비하여 간(肝)중량이 더 무거운 것이 인정되었다.

Keywords