Strontium-90 Levels in Milk

  • Park, Chan-Kirl (Health Physics Division, Atomic Energy Research Institute) ;
  • Yang, Kyung-Rin (Health Physics Division, Atomic Energy Research Institute)
  • 발행 : 1971.03.01

초록

방사성 낙진에 의한 우리나라 식품의 오염도를 파악할 목적으로 우리나라의 우유중의 스트론튬-90의 양을 측정하였다. 스트론튬의 분석은 발연질산법에 의하였으며, 스트론튬 단위로 결과를 정리하기 위하여 칼슘의 함량도 동시에 정량하였다. 방사능의 측정은 $^{90}$ Sr+$^{90}$ Y의 방사평형이 이루어진 후에 $^{90}$ Y의 방사능을 측정하였다. 액체 우유의 스트론튬-90의 함량이 가장 많았던 것은 1966년의 34.9 pCi$^{90}$ Sr/g.Ca이었으며, 1966년을 고비로 현저한 감소를 보여주고 있다. 분유의 스트론튬-90의 함량은 액체 우유와 같은 값을 보여 주고 있으며, 방사선 장해면에서 고려할때 안전한 함량임을 알 수 있다.

The levels of strontium-90 in milk produced in Korea were determined during the past six years. Milk samples were collected from dairies and market shops in seoul area. Strontium-90 in milk was separated from calcium using fuming nitric acid and purified radiochemically. After seculear equilibrium was completed, the radioactivity of yttrium-90 was counted in a low background beta counting system. The determination of stable calcium in milk was also made by volu-metric method using 0. 1 N potassium permanganate solution. The highest value of 34.9 pCi $^{90}$ Sr/g-Ca was determined in August, 1966 and the lowest value was 7.5 pCi $^{90}$ Sr/g-Ca in August, 1967. From the result we can say that levels of strontium-90 are decreasing year after year and are far bellow the maximum permissible level recommended by International Committe on Radiation Protection.

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