On the Mitochmria of Yeast and M-DNA

효모의 미토콘드리아와 M-DNA

  • 홍순우 (서울대학교 문리과대학 식물학과)
  • Published : 1971.03.01

Abstract

During the sporulation stage in Saccharomyces cerevisiae J170, the incorporation of D$^{14}$ C-glucose into starved cells of sporulation stage as well as the vegetative one is appeared higher at pH 6.0. Glucose transport system, in both the vegetative and sporulation stage, is associated with "energy dependent" as the result of repression by such a respiratory inhibitor as 2,4-dinitrophenol. The Km value of glucose uptake in vegetative stage and sporulation stage was 2.1 mM and 2.5 mM respectively, indicating that the glucose is considerably reuqired for vegetative growth. Competition and countertranspoer of glucose by frutose and galactose are more distinct in vegetative stage, comparing with sporulation stage. The main sugar components of yeast cells consists of ribose, mannose, and .apha., .betha.-glucose. Amounts of mannose is lower in the aporulation stage than that in the vegetative stage.ive stage.

saccharomyces cerevisiae J170, mutant를 사용하여 YEP 배지에서 20시간 진탕 배양하여 생장이 왕성한 영양시기의 효모세포를 얻었다. 이 세포를 sporulation medium에 접종하여 3$0^{\circ}C$에서 20시간 진탕 배양하면 약 80%의 ascospore를 형성함을 볼 수 있었다. 포자형성시기와 생장시기를 택하여 D-C-glucose 운반에 관하여 비교 검토한 결과는 다음과 같다. haploid인 포자형성시나 diploid인 생장시기의 포도당 흡수는 PH6.0에서 최대이었다. 이 두 시기는 포도당 운반은 2,4-dinitrophenol에 의하여 저해되었으므로 포자형성기의 포도당운반도 역시 energy를 요구하는 능동수송과 연관이 있음을 알게 되었아. 생장시기의 포도당 흡수정도는 포자형성기 보다 높았으며 이때에 fructose나 galactose와 포도당흡수의 관계는 서로 경쟁적으로 작용함을 알 수 있었다. 효모세포의 당 성분은 ribose, mannose, $\alpha$,$eta$-glucose로 되어 있으며 특히 포자형성기의 mannose 함량은 영양세포 때보다 현저히 적었다.

Keywords