한국산(韓國産) 식용(食用) 해조류(海藻類)의 성분(成分)에 관(關)한 연구(硏究) -I. 수종(數種) 식용(食用) 갈조류(褐藻類)의 구성(構成) 성분(成分)에 대(對)하여-

On the Components of Edible Marine Algae in Korea -I. The Components of Several Edible Brown Algae-

  • 이인규 (서울대.문리대.식물학과) ;
  • 심상칠 (원자력청.방사선농학연구소) ;
  • 조한옥 (원자력청.방사선농학연구소) ;
  • 이종욱 (원자력청.방사선농학연구소)
  • Lee, In-Kyu (Dept. of Botany, Seoul National Univ.) ;
  • Shim, Sang-Chil (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy) ;
  • Cho, Han-Ok (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy) ;
  • Rhee, Chong-Ouk (Radiation Research Institute in Agriculture, Office of Atomic Energy)
  • 발행 : 1971.12.30

초록

한국산(韓國産) 식용해조류(食用海藻類)의 구성성분(構成成分)을 조사(調査)하기 위하여 10종(種)의 식용(食用) 갈조류와 2종(種)의 비식용(非食用) 갈조류를 재료로 하여 일반화학성분(一般化學成分)과 각종 무기염류를 분석 검토하였다. 시료(試料)는 1970년(年) 10월(月) $28{\sim}30$일(日) 제주도에서 채집(採集)하였다. 1) 일반성분(一般成分) 중(中) 수분(水分)은 건물량(乾物量)의 $14{\sim}16%$를 함유하고, 조단백질은 대부분(大部分)이 16% 정도여서 육상야생 식용식물의 경우와 비슷하였다. 조지방(粗脂肪)은 $0.7{\sim}2.0%$ 정도이고, 조섬유(粗纖維)는 $3{\sim}8%$였으나 조회분(粗灰分)은 $9.17{\sim}16.89%$로 매우 높은 함량을 나타내고 있다. 환원당으로 정량한 유리 단당류는 $0.27{\sim}2.49%$를 포함하고 있다. 2) 무기염류 중에서는 Ca이 가장 많아서 $1.73{\sim}2.51%$였고, S이 그 다음으로 $1.0{\sim}1.8%$, Na 과 K이 약 1% 정도였다. Mg과 옥소(沃素)는 약 $0.1{\sim}1%$였고 미량원소에 속하는 Fe과 Zn은 약 $0.01{\sim}0.03%$, Cu와 Mn은 $0.001{\sim}0.005%$ 정도였다. 3) 식용성(食用性) 갈조류와 비식용성(非食用性)인 것 사이에 그 구성성분상(構成成分上) 특기할 차이는 없었고 더욱이 본 실험 결과만으로는 이들의 분류(分類) 내지(乃至) 계통학적(系統學的) 유연관계를 설명해 줄 수 있는 성분상의 차이는 찾아 볼 수 없었다. 4) 해조류가 식품(食品)으로서 지니는 가치는 지방 단백질 및 탄수화물의 함량보다 각종(各種) 무기염류가 다량(多量)으로 또한 다양(多樣)하게 들어 있는 점(點)에 있다고 할 것이다.

In order to investigate chemical components of edible marine algae in Korea, the present work is carried out with ten edible and two non-edible species of brown algae, collected from Cheju-island during October, 28-30 in 1970. Among the general components, water content is about 14-16% to dry weight and the crude protein about 16%, which are almost similar in content compared with several non-cultivate edible land plants. The content of crude fat is about 0.7-2.0%, and that of crude fiber about 3-8%, while the content of crude ash is 9.17-16.89%. The last one is more than two times in content compared with the land plants. The reducing sugar is about 0.27-2.49% in general. On the other hand, among the minerals Ca content is the most abundant, 1.73-2.51%, and the next is S, 1.0-1.8%. Mg and I are around 0.1-1%, while K and Na are about 1% in content. Among the micro-elements, Fe and Zn are about 0.01-0.03%, and Cu and Mn 0.001-0.005% in content. There is no special significant difference in chemical components between the edible and non-edible species of brown algae. Moreover, so far as the present investigation is concerned, there can be found no significant inter-species relationship on the taxonomical or phylogenetical points of view, considering their components.

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