Dothiorella ribis 가 생산하는 응유효소에 관한 연구 -제 1 보 응유효소의 생산-

Studies on Milk-clotting Enzyme of Dothiorella ribis -Part I. The Production of Milk-clotting Enzyme-

  • 유주현 (연세대학교 이공대학 식품공학과) ;
  • 김유삼 (연세대학교 이공대학 식품공학과) ;
  • 홍윤명 (연세대학교 화공과) ;
  • 아리마케이 (동경대학 농학부 농예화학과)
  • Yu, Ju-Hyun (Department of Food Engineering, College of Science and Engineering, Yonsei University) ;
  • Kim, Yu-Sam (Department of Food Engineering, College of Science and Engineering, Yonsei University) ;
  • Hong, Yun-Myung (Department of Chemical Engineering, Yonsei University) ;
  • Arima, Kei (Department of Agricultural Chemistry, Tokyo University)
  • 발행 : 1971.08.28

초록

전국 각지의 토양 800점에서 총 1,506주의 균을 분리하였고 이들중에서 응유효소 생산균으로 20주의 균을 선정하였으며 교실보존 균들 중의 응유효소 생산균을 선정하여 응유효소 생산력을 비교하였으며 이들중 보존균 중의 Dothiorella ribis가 비교적 우수한 응유효소생산균임을 알고 이것을 밀기울에 배양할 때의 배양조건을 검토한 결과 밀기울에 대한 산수량은 $60{\sim]80%$ 산수의 pH는 4.0 정도, 질소원으로는 $(NH_4)_2SO_4$ 0.5%, 탄소원으로는 sucrose 3%정도, 무기염으로는 0.03%, 배양온도는 $30{\sim}35^{\circ}C$, 배양기간은 4일 정도가 적당함을 알 수 있었고 보다 장기간 배양하면 생성된 응유효소의 활성이 감퇴됨을 알수 있었다.

Microorganisms producing milk-clotting enzyme were isolated from 1,506 strains which were collected from soil on the various places of Korea, and from strains which were already identified. Dothiorella ribis was taken as a good strain producing milk-clotting enzyme. When it is cultured on wheat bran, the optimum experimental conditions for the production of milk-clotting enzyme were consequently obtained as follows: 1) $30{\sim}35^{\circ}C$ of temperature and 4.0 of pH. 2) $60{\sim]80%$ of cultivating water to the weight of wheat bran. 3) addition of $(NH_4)_2SO_4$ as a nitrogen source, $NaCl\;and\;KH_2PO_4$ as an inorganic salt, and 3% of sucrose as a carbon source. 4) four days for a period of cultivation.

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