Varietal Differences of Soybean in A-Values

대두(大豆)의 품종별(品種別) A-value에 대하여

  • Published : 1970.12.30

Abstract

1. A-value in the soils studied in this experiment were found to be about 40-50kg/10a (as $P_2O_5$) 2. Percentage of utilized phosphorus in Soybeans was 10%. 3. The utilization and A-value of phosphorus were very different among the varieties of soybean plants, and the range was about 30%. 4. A/M-value (A means maximum value of total amount of available phosphorus and M means minimum value of absorbed phosphorus by plants from soils) indicated the critical range of available phosphorus to the crops.

1. 대체적(大體的)으로 본(本) 실험(實驗)에서 공시(供試)에서 토양(土壤)의 A-value는 $40{\sim}50kg/10a$(as $P_2O_5$) 선(線)으로 추산(推算)되었다. 2. 시용(施用) 인산(燐酸)의 기여도(寄與度)는 10%선(線)으로 어림할 수 있었다. 3. 이들 시용(施用) 인산(燐酸)의 기여도(寄與度) 및 A-value는 품종(品種) 상호간(相互間)에 상당(相當)한 차(差)를 인정(認定)할 수 있었으며 그 폭(幅)은 대강 30%선(線)이었다. 4. 가급태(可給態) 인산량(燐酸量)의 최대치(最大値)인 A-value와 최소(最少値)인 체내흡수기존(體內吸收旣存) 토양(土壤) 인산량간(燐酸量間)의 비(比)(A/M-value)는 작물체(作物體)에 대한 가급(可給) 한계선(限界線)을 설정(設定)할 수 있는 지표적(指標的) 수치(數値)라고 보아 무방(無妨)할 것으로 생각된다.

Keywords