Studies on the Rice Protein (II) Fractionation of Rice protein of upland and paddy rice with waxy and nonwaxy types

쌀단백질(蛋白質)에 관(關)한 연구(硏究) (제2보(第2報)) 갱나수륙도(粳?水陸稻)의 미단백질(米蛋白質) 획분정량(劃分定量)

  • Lee, C.Y. (Dept.of Agr. Chem. Agri. College, S.N.U.) ;
  • Kim, S.I. (Dept.of Agr. Chem. Agri. College, S.N.U.) ;
  • Kim, S.G. (Dept.of Agr. Chem. Agri. College, S.N.U.)
  • 이춘영 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김수일 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김성곤 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1969.09.15

Abstract

The fractions of protein, albumin, globulin, oryzenin, and prolamine extracted from 20 varieties of rice were determined, which include upland and paddy rice with both waxy and nonwaxy types. The protein content is higher in the waxy type and especially in upland rice. The content of oryzenin and albumin were likewise higher in the waxy and upland types. The results were discussed in the view point of nutrition.

한국산(韓國産) 벼 20품종(品種)(주(主)로 도입(導入) 품종(品種)) 즉 수륙도(水陸稻) 찹쌀 및 멥쌀 각(各) 5품종(品種)씩에 대하여 그 조단백질량(粗蛋白質量)과 각획분(各劃分) 단백질의 량(量)을 분석 검토하였다. 멥쌀보다 찹쌀 그리고 수도(水稻)보다 육도(陸稻)가 평균으로 단백질함량이 많았으며 oryzenin 과 albumin의 각(各) 함량비(含量比)도 같은 경향을 보였다.

Keywords