EFFECT OF QUINONES ON $NADPH_2$ OXIDATION AND PHOTOSYNTHETIC $CO_2$ ASSIMILATION IN CHLORELLA PYRENOIDOSA

Chlorella Pyrenoidosa에 있어서 $NADPH_2$의 산화(酸化)와 광합성(光合性)에 의(依)한 $CO_2$ 동화작용(同化作用)에 대(對)한 Quinone의 영향(影響)

  • Cho, Duck-Hiyon (Department of Food Technology College of Agriculture Seoul National University)
  • 조덕현 (서울대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1969.04.30

Abstract

1. The oxidizability of $NADPH_2$ by quinones in the presence of $NADPH_2$-diaphorase was tested under aerobic conditions. Also the $^{14}CO_2$-fixation rates were compared when Chlorella suspensions were pretreated with $3{\cdot}10^{-5}M$ cocentration of variou quinones for 10 minutes prior and during the $^{14}CO_2$-fixation period. 2. A close correlation seems to exist between the rate of $NADPH_2$ oxidation by quinones and the $^{14}CO_2$-fixation rate. The effect of quinones on $NADPH_2$ oxidation and $^{14}CO_2$-fixation were in the order of Dichlone>06-K>NQ>BQ. 3. It is postulated that the phytotoxicity of quinones on Chlorella is due to the deprival of $NADPH_2$ consequently inhibiting $^{14}CO_2$-fixation, thus causing death of the cells. 4. The effect of quinones on amino acids biosyn-thesis in Chlorella was one of depressed rates, which was especially noted in the case of dichlone. This would be expected from a consideration of $NADPH_2$ deprival and inhibition of $^{14}CO_2$-fixation. Sucrose synthesis was either not affected or rather stimulated, the reasons of which are not clear at the present time.

1. $NADPH_2$산화효소존재하(酸化酵素存在下)에 있어서 Quinone에 의(依)한 $NADPH_2$의 산화(酸化)를 시험관내(試驗管內)에서 조사(調査)하였다. 그 결과(結果)를 $3{\times}10^{-5}M$.의 각종(各種) Quinone 류(類)로 $^{14}CO_2$고정(固定) 10분전급고정시험중(分前及固定試驗中) 처리(處理)한 Chlorella의 $^{11}CO_2$고정율(固定率)과 비교(比較)하였다. 2. 각종(各種) Quinone 류(類)의 $NADPH_2$ 산화속도(酸化速度)와 $^{14}CO_2$ 고정율(固定率)사이에는 밀접(密接)한 관계(關係)가 있음이 밝혀졌다. $NADPH_2$ 산화(酸化)와 $^{14}CO_2$ 고정(固定)에 대(對)한 Quinone의 영향(影響)은 그 세기가 다음 순서(順序)와 같다. Dichlone>06-K>NQ>BQ 3. Chlorella에 대(對)한 Quinone의 독성(毒性)은 NADPH를 식물체(植物體)에서 없앰으로서 $^{14}CO_2$ 고정(固定)을 방해(妨害)하여 세포(細胞)를 결과적(結果的)으로 죽이는 것이라고 생각이된다. 4. Chlorella의 아미노산(酸) 생합성(生合成)에 대(對)한 Quinone류(類)의 영향(影響)은 전반적(全般的)으로 이를 억제(抑制)하는 것이라 하겠다. 이것은 특(特)히 Dichlone에 있어서 현저(顯著)하다. 이 현상(現象)은 식물(植物)에 $NADPH_2$가 없어지고 $^{14}CO_2$고정(固定)이 조해(阻害)되기 때문일 것이다. 자당(蔗糖)의 생합성(生合成)은 영향(影響)을 받지않거나 오히려 자극(刺戟)을 받는데 그 이유(理由)는 불분명(不分明)하다.

Keywords