The Effect of Some Factors on the Mortality of Trochophora of Oyster, Crassostrea gigas

굴, Crassostrea gigas, 담륜자의 치사율에 미치는 몇 가지 환경요인의 영향

  • Published : 1968.03.01

Abstract

The effect of salinities, temperatures, and turbidities on the mortality of trochophora of oyster, Crassostrea gigas, was investigated at the laboratory. 1. The trochophora of oyster, transferred from normal sea water to sea water of lower or higher salinity, lost their vital activity sooner or later. The mortalities of trochophora were $46\%$ at lower salinity of 15 ppt and $47\%$ at higher salinity of 35 ppt respectively. 2. The high temperature above $40^{\circ}C$ was lethal to trochophora in normal salinity of sea water. Especially all of them died at $45^{\circ}C$ within 30 minutes. However, low temperatures were not lethal to trochophora than higher ones. The differences between two mortality curves at 0.5-and 1-hour treatments at each level of temperatures were not statistically significant as a result of the t-test (P>0.05). 3. It was found that the heavy turbidity (1.0 per cent) did not affect the mortality of the trochophora of oyster in a short period.

인천산 굴, Crassostrea gigas, 담륜자의 치사율에 미치는 염도, 온도, 그리고 혼영도의 영향에 관하여 연구하였다. 1. 정상해수로부터 저염도 혹은 고염도인 해수로 옮겨진 굴의 탐륜자는 차차 생명력을 잃었다. 담륜자의 치사율은 각각 저염도인 15 ppt에서 $46\%$이었고 고염도인 35ppt에서는 $47\%$이었다. 2. 고온도인 $40^{\circ}C$ 이상은 정상해수중의 담륜자에 대하여 치사요인이 있고, 특히 $45^{\circ}C$에서는 30분이내에 모두 사망하였다. 그리나 저온은 고온에 비하여 그렇게 치사적인 요인이 아니었다. 각 온도의 30분과 1시간 처리에서 나타난 두 치사곡선간의 차이는 통계학적으로 유의하지 않았다 (P>0.05). 3. 농혼탁도 ($1\%$)는 담륜자의 치사율에 대하여 처리후 단시간내에는 별로 영향을 주지 않았다.

Keywords