Studies on the Protein of Korean Soybeans Part 2; Paper Electrophoresis of the Proteins of Korean Soybeans

한국산(韓國産) 대두(大豆)의 단백질(蛋白質)에 관(關)한 연구(硏究) (제2보(第2報)); 여지전기영동법(濾紙電氣泳動法)에 의(依)한 대두단백질(大豆蛋白質)의 분석(分析)

  • Byun, S.M. (College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Kim, Z.U. (College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Lee, C.Y. (College of Agriculture, Seoul National University)
  • 변시명 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 김재욱 (서울대학교 농과대학 농화학과) ;
  • 이춘영 (서울대학교 농과대학 농화학과)
  • Published : 1966.04.30

Abstract

Paper electrophoretic separation of soybean protein using phosphate buffer(pH. 7.6, I. 0.18) was carried out and revealed five components. The ratio of each component extracted with the phosphate buffer was estimated as follows. Component %(aver.) Component I 14.47 Component II 7.22 Component III 4.43 Component IV 71.7 Component V 2.18 Also, each component of phosphate buffer extract was identified as: Component identified Component I identified phaseolin Component II identified glutelin Component III identified $albumin\;{\alpha}$ Component IV identified glycinin Component V identified $albumin\;{\alpha}$ The quantitative determination of the components was performed with twenty five varieties of Korean soybean and turned out to indicate marked difference between the varities in the ratio of the components.

한국(韓國) 재배(栽培) 대두(大豆) 25품종(品種)을 선택하여 각(各) 품종(品種)의 단백질(蛋白質) 패턴을 여지전기영동법(濾紙電氣泳動法)으로 시행하여 품종간(品種間)의 차이(差異)를 비교(比較)해 보았다. 이 방법(方法)으로 5종(種)의 단백질(蛋白質)을 분리(分離)할 수 있었으며 각(各) 품종간(品種間)의 정량적(定量的)인 함율차(含率差)를 찾아 볼 수 있었다. 각(各) 단백질(蛋白質) 성분간(成分間)의 평균(平均) 함량비(含量比)는 다음과 같다. I 14.47% II 7.22% III 4.43% IV 71.70% V 2.18% 상기(上記) 각획분(各劃分)을 동정(同定)하여 본 결과(結果)는 다음과 같다.

Keywords