Simulant Gel Propellant Characteristics depending on Mixing Method

제작방법에 따른 모사 젤 추진제의 특성 연구

  • 김재우 (한국항공대학교 대학원 항공우주 및 기계공학과) ;
  • 전두성 (한국항공대학교 대학원 항공우주 및 기계공학과) ;
  • 신웅섭 (한국항공대학교 항공우주 및 기계공학부) ;
  • 이효미 (한국항공대학교 항공우주 및 기계공학부) ;
  • 문희장 (한국항공대학교 항공우주 및 기계공학부)
  • Published : 2011.11.24

Abstract

In this study, two different kind of impeller, commercial hand blender and manual type were used to investigate the most effective mixing method for simulant gel propellant. Ionized Water, Carbopol 941 and NaOH were used to produce the simulant gel for temperature of $25^{\circ}C$ and $50^{\circ}C$. The amount of bubbles produced during mixing of simulant gel at $50^{\circ}C$ were higher than that of simulant gel at $25^{\circ}C$. After 24 hours, bubbles of simulant gel made at $50^{\circ}C$ disappeared rapidly with respect to the bubbles of gel made at $25^{\circ}C$. Bubbles from blender did show notable amount even after 24 hours. Among mixing type, it was found that the pitched paddle impeller was the best candidate for the production of simulant gel.

본 연구에서는 효과적인 젤 추진제의 제작 방법을 찾기 위해, 특성이 다른 두 개의 임펠러 형태를 선정하여 Ionized Water, Carbopol 941, NaOH를 혼합한 모사 젤 추진제를 $25^{\circ}C$$50^{\circ}C$에서 제작하였다. 제작 직후에는 $50^{\circ}C$에서 제작된 모사 젤 추진제 내부의 기포가 $25^{\circ}C$에서 제작된 모사 젤 추진제에 비해 많이 존재하는 것을 확인하였다. 반면, 24시간 후에는 $50^{\circ}C$에서 제작된 모사 젤 추진제의 기포 양이 상온에서 제작된 젤 추진제의 기포 양보다 적은 것을 확인하였다. 또한, $25^{\circ}C$$50^{\circ}C$ 두 가지 경우에서 Pitched Paddle 임펠러를 사용하여 제작된 모사 젤 추진제 내부에 가장 적은 기포가 존재하는 것을 확인하였다.

Keywords