Improving the Usability of a Fresh Food E-commerce Site: Practical Application of the Heuristic Evaluation and Think Aloud Method

휴리스틱 평가와 발성사고법을 이용한 농식품 전자상거래 사이트 사용성 평가

  • 이동원 (한국정보통신대학교 IT 경영학부 Human-Information Interaction 연구실) ;
  • 김경민 (한국정보통신대학교 IT 경영학부 Human-Information Interaction 연구실) ;
  • 오상현 (농촌진흥청 농업경영담당관실) ;
  • 문정훈 (한국정보통신대학교 IT 경영학부)
  • Published : 2008.02.13

Abstract

Web usability for e-commerce sites becomes a more important issue as e-commerce gains its popularity. As for fresh foods, consumers are especially sensitive to the quality of information during transaction process. Successful fresh food e-commerce sites, such as Wine. com and Tesco, identified regular usability testing as part of key success factors. This paper aims to identify processes for evaluating usability of fresh food e-commerce sites and provide recommendations to improve usability. The study aims to evaluate Web usability of selected Web sites using heuristic evaluation to provide objective Web usability analysis for each transaction process and think aloud method to understand how users actually evaluate the Web site.

온라인 전자상거래가 활발해 짐에 따라 온라인 전자상거래 사이트에 있어서 사용성의 중요성이 대두되고 있다. 특히 농식품과 같은 이질적인 상품의 경우 온라인 전자상거래 사이트에서 사용자들은 가격보다 전자상거래의 거래단계 중 정보단계의 정보의 질에 영향을 많이 받는 것으로 나타났다. 실제로 Wine.com, Tesco 와 같은 성공적인 농식품 전자상거래 사이트에서는 웹사이트의 지속적인 테스팅이 성공요인으로 나타났다. 이에 본 연구에서는 농식품 온라인 전자상거래과정에 있어 분석되어야 할 프로세스를 알아보고, 구매 프로세스에 준한 사용자의 이용행태에 따른 인터페이스 분석, 평가를 통해 그 결과를 바탕으로 농식품 전자상거래 사이트의 사용성 개선방안을 제시하고자 한다. 본 연구에서는 휴리스틱평가를 통한 객관적 평가로써 전자상거래의 정보단계를 보다 세분화 하여 평가 할 수 있으며, 발성사고법을 통한 사용자 과업 수행 관찰을 통하여 기존의 만족도 조사보다 적은 시간과 비용으로 사용성 평가를 할 수 있게 되었다.

Keywords