Application methods of traditional house in Nonsan Green Tourism

논산그린투어 전통숙박시설 활용방안

  • Published : 2007.11.16

Abstract

Nonsan green tourism is an agricultural tourism. Visitors can participate and experience the agricultural product harvests or particular farmer's work activities. For visitors it provide natural environment and to take freshen air with new rural activities. To the residents it creates extra benefits out of the visitors green tourism. But, for the time being, the characteristic point of the tourists behavior of this tour is 'stop and pass' style in a single day. To create various contents of this tour needs develop visitors to 'stay over night' program and examine the practical methods of traditional houses as its accommodation facilities.

논산그린투어는 논산지역의 특산물인 딸기를 중심으로 농산물재배, 채취를 주제로 하여 농촌의 일상생활 체험을 바탕으로 일반인을 대상으로 한 그린투어가 활발히 진행되고 있다. 그 결과 방문자에게는 최근농촌생활의 체험및 농작물의 채취의 기회를 제공하고 지역주민에게는 도농교류를 통한 관광농업과 친환경농업의 촉진을 도모하여 농 특산물의 홍보효과와 더불어 농가의 소득증대와 지역이미지의 고취와 같은 긍정적 효과를 창출하고 있다. 단, 현재 논산그린투어의 관광자행동 특성 중 하나인 경유형 당일체험의 한계를 벗어나기 위하여 논산지역의 한국전통가옥을 적극적으로 활용하여 '체류형'농촌관광지로 변화시킬 숙박시설의 적극적인 활용방안이 필요한 시점으로써 논산지역의 전통가옥과 그린투어의 접목 방안을 시도하고자 한다.

Keywords