한국생물공학회:학술대회논문집
- 2005.04a
- /
- Pages.532-534
- /
- 2005
Inhibition of Urease Activity of Helicobacter pylori by Mume Fructus
- Park, Chan-El (College of Environment and Applied Chemistry, Kyung Hee University) ;
- Park, Chang-Ho (College of Environment and Applied Chemistry, Kyung Hee University)
- Published : 2005.04.15
Abstract
Several extracts of Chinese herbs are known to have antimicrobial efface on Helicobacter pylori. The inhibition action is believed to be anti-urease activity of the substance in the herbs. In this study ethanol (70%) extracts of Mume Fructus showed anti-urease activity far better than previously reported substance such as Caesalpinia sappan L. and Forsythiae suspensa VAHL.
6종 한약재의 70% 에탄올 추출물의 Helicobacter pylori의 위내 서식을 도와주는 것으로 알려진 urease의 활성억제능은 오매(Mume Fructus)의 에탄올(70%) 추출물에서 가장 높았으며, 소목 및 연교의 추출물도 높았다. 특히, 오매의 경우 한약재 추출물을 넣지 않은 대조군과 비교하여 90% 이상의 urease 활성억제 효과를 나타내었다.
Keywords