Tropomyosin and triosephosphate isomerase are upregulated proteins affecting Ginseng treatments in chicken muscle

  • 발행 : 2004.11.01

초록

본 연구는 proteomics의 방법을 이용하여 가금의 육질과 관련된 단백질을 찾고자 수행하였다. 인삼부산물을 급이한 실용재래계와 대조구와의 비교에서 육질과 관련된 3개의 후보 단백질이 이 연구를 통해 밝혀졌다. 이 유전자들은 tropomyosin, triosephosphate isomerase와 한 개의 기능이 밝혀지지 않은 단백질이었다. 각각의 기능을 살펴볼 때 이 유전자들은 근육의 성장과 면역의 증강에 관여하며 이 결과는 인삼부산물을 이용하여 가금의 육질을 향상시키는 단백질 마커로 중요하게 이용이 될 수 있을 것으로 추정된다.

The present study was aimed to investigate proteome affected by Panax ginseng extracts in chicken muscles. More than 300 protein spots were detected on silver staining gels. Among them. four protein spots were distinctively up-regulated by Panax ginseng treatments. The up-regulated proteins were finally identified as tropomyosin (2 spots), triosephosphate isomerase, and one unknown protein. Based on the known functions of the identified proteins. they are highly related to the muscle development and enhanced immunity in chicken. These proteins can give valuable information of biochemical roles for Panax ginseng in chicken meats.

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