Telomere의 양적 분석을 이용한 닭의 bio-marker개발

  • 조은정 (진주산업대학교 동물생명과학과) ;
  • 최철환 (축산연구소) ;
  • 전익수 (축산연구소) ;
  • 박철 (진주산업대학교 동물생명과학과) ;
  • 손시환 (진주산업대학교 동물생명과학과)
  • Published : 2004.11.01

Abstract

Telomeres are the end of chromosomes and consist of a tandem repeat sequence of (TTAGGG)n and associated proteins. Telomeres are essential for chromosome stability and are related with cell senescence and apoptosis. This study was carried out to analyze the amount of telomeric DNA of chicken lymphocytes, which is to considered as bio-marker. The amount of telomeric DNA of lymphocytes in Korean Native Chicken and White Leghorn was analyzed by quantitative-fluorescence in situ hybridization (Q-FISH) technique using the chicken telomeric DNA probe. Telomere quantifies were compared among breeds, ages and sex, and the relationship between the amount of telomeres and their productive trait was also analyzed. Comparing the amount of telomeric DNA on lymphocytes during growing period, the amount of telomeres was gradually decreased as growing older. The telomere quantity was also significantly different in breeds and sex. Estimating correlation coefficient, the amount of telomeres was positively correlated to sexual maturity and body weight but negatively correlated to hen day egg production and egg weight. These results implicate the telomere quantity is considered as an individual bio-marker.

Telomere는 진핵세포염색체 말단부에 TTAGGG 반복 염기서열을 가지는 DNA-protein 복합체로 세포 분열시마다 짧아지며, 발생 및 노화와 밀접한 관련이 있는 것으로 알려져 있다. 본 연구는 닭에 있어 telomere의 양적 분포양상을 구명함으로써 이를 이용한 개체의 생명표지 (bio-marker)의 가능성을 탐색코자 하였다. 본 분석에 이용된 계종으로는 한국재래계와 단관 백색화이트 레그혼종을 대상으로 하였고, 주령간, 품종간 및 성간 백혈구내 telomere 함량을 비교 분석하였으며, 또한 분석개체들의 생산능력과 이들의 telomere 함유율 간의 상관관계를 조사하였다. Telomere의 양적 분석은 chicken telomeric DNA probe를 이용한 양적 형광접합보인법(Quantitative fluorescence in situ hybridization : Q-FISH)을 이용하였다. Telomere 양적 분석결과. 주령이 증가함에 따라 telomere 함량이 유의적으로 감소됨을 확인하였고, 품종간 및 성간에도 유의적인 차이가 나타났다. 또한 생산능력과 각 개체의 telomere 함량간의 상관분석에 있어 성성숙 일령 및 체중과는 정(+)의 상관을, 산란수 및 난중과는 약한 부(-)의 상관관계를 나타내었다. 이러한 결과는 telomere 함유율이 닭의 생명표지 및 생산능력의 표지로서의 개발 가능성을 시사한다 하겠다.

Keywords