Enzymatic saccarification of cellulosic wastes by pectinase

  • Lee, Ji-Eun (Dep. of Environmental Engineering Chonnam National University) ;
  • Kim, Sam-Gon (Dep. of Environmental Engineering Chonnam National University) ;
  • Kim, Seong-Jun (Dep. of Environmental Engineering Chonnam National University)
  • Published : 2003.10.22

Abstract

The study was aimed to saccharify callulosic waste by pectinase produced from strain KL34 isolated from soil. The enzyme activity in the culture using 1%(w/v) fruit waste as carbon source reached to 3.8 U/ml. In the enzymatic hydrolysis of cellulosic waste, we obtained 9.5g/L reducing sugar in the condition of supernatant containing 5 U/ml enzyme and 10%(w/v) apple rind as substrate. Additionally, in enzymatic hydrolysis of food waste using pectinase from KL34, reducing sugar of 12.7g/L was obtained, indicating enhancement of 1.6 fold compared with that of only cellulase employment.

토양에서 분리된 pectinase 생산균 strain KL34를 이용하여 폐섬유소의 효소학적 당화에 관한 연구를 수행하였다. 섬유소폐기물을 이용한 효소생산에서 폐야채보다는 과일껍질을 기질로 사용했을 때 높은 효소활성을 보여주었으며, 과일껍질 1.0%(w/v)를 기질로 사용했을 때 3.8U/ml의 pectinase활성을 얻을 수 있었다. 폐야채와 과일껍질을 기질로 사용하고, 5U/ml의 pectinase 활성을 가지는 배양 상등액을 사용하여 효소학적 당화를 수행한 결과 사과껍질 10%를 기질로 사용했을 때 7.1%의 당화율을 얻을 수 있었으며, 이때 생산된 환원당은 9.5g/L였다. 또한 생산된 효소액을 음식물 쓰레기의 당화에 적용하여 pectinase의 사용 가능성을 검토한 결과 KL34의 배양 상등액과 cellulase를 함께 사용한 당화액에서 12.7g/L의 환원당을 얻어, cellulase만을 사용했을 때 보다 1.6배의 당화효율을 얻을 수 있었다.

Keywords