송이버섯(Tricholoma matsutake)의 저장성 향상

  • 강선철 (대구대학교 공과대학 생물공학과) ;
  • 김민정 (대구대학교 공과대학 생물공학과)
  • Published : 2003.04.11

Abstract

This study was conducted to improve circulation system and the storage of the pine-mushroom by packaging it with moss, the leaf of pine, and onion compared with conventional packaging at $4^{\circ}C$ for 30 days. As a result, the pine-mushroom packed with moss and onion was sustaining a good quality for 14 days to extend its storage period over 7 days, compared with conventional packaging at $4^{\circ}C$.

송이버섯의 저장성 향상을 위하여 산지에서 사용하고 있는 방법을 대조구로하여 이끼, 솔잎, 양파의 구근을 첨가하여 동일한 조건에서 저장하면서 저장연장 효과를 검정하였다. 그 결과 산지에서 포장하는 방법으로 저장하였을 경우 저장 7일 까지 상품성이 있으나 14일에 급격한 품질 저하 현상을 나타내는데 반하여 양파를 이용한 방법과 이끼를 깔아 포장하는 방법은 무처리구 보다 7일 이상의 저장성 향상효과를 나타내었다.

Keywords