내산성, 내답즙성이 높은 미생물을 이용한 생균제 개발

  • 김소영 (호서대학교 벤처전문대학원) ;
  • 정해영 (호서대학교 벤처전문대학원) ;
  • 조철희 (호서대학교 자연과학부) ;
  • 박근형 (호서대학교 자연과학부) ;
  • 손석민 (호서대학교 자연과학부) ;
  • 이기영 (호서대학교 자연과학부) ;
  • 이건순 (한국농업전문대학 교양공통학과) ;
  • 김홍 (호서대학교 벤처전문대학원) ;
  • 채희정 (호서대학교 벤처전문대학원, 호서대학교 자연과학부)
  • Published : 2003.04.11

Abstract

Several bacteria and yeasts were isolated from soil and characterized for the development of functional probiotics which can be used as a livestock feed additive. From the soil, the microbial strains which have acid/bovine resistance, antibiotics resistance and high stability, were isolated. Most strains selected were very tolerable against acids and very stable in a broad range of pH. Some strains could survive 100% at pH 2.5. The growth of the strains was not affected in the presence of bile acid, pathogenic E. coli and several antibiotics such as tetracycline, nisin, kanamycin, streptomycin, ampicillin. Acidogenic capability test showed that all the strains can produce acids. The hydrolytic activities were analysed for amylase, protease, lipase and cellulase to decompose various organic compounds. All the strains were found to be gram negative, round type, non-kinetic and the color is yellow or white.

선별된 7종의 균주는 넓은 범위의 산과 담즙산에 대해 기존에 보고된 결과에 비하여 높은 내성을 나타냈고, 장내세균인 E. coli에 대해서도 우수한 항균력을 나타냈고, 항생제 tetracycline, nisin, kanamycin, ampicillin. streptomycin에 대해서도 높은 내성을 보였다. 또한 7종의 균주는 어느 정도의 산을 생성하고 있었고, 네 가지 효소 amylase, protease, lipase, cellulase에 대해서도 높은 활성을 나타냈다. 균주 특성실험 결과, 7종의 균주는 그람음성균으로 모두 구형, 비운동성이고 균체의 색은 노란색이거나 흰색을 띠고 있고, 다양한 유기물에 대하여 분해력을 지니고 있었다.

Keywords