한국가금학회:학술대회논문집 (Proceedings of the Korea Society of Poultry Science Conference)
- 한국가금학회 2003년도 국제 심포지움
- /
- Pages.37-54
- /
- 2003
식품과 생의학을 위한 계란 항체생산과 IgY 기술의 활용
Egg Antibody Farming and IgY Technology for Food and Biomedical Applications
- 심정석 (알버타대학, 캐나다) ;
- Sim, Jeong S. (Department of Agricultural, Food and Nutritional Science University of Alberta) ;
- Sunwoo, Hoon H. (Department of Agricultural, Food and Nutritional Science University of Alberta)
- 발행 : 2003.07.01
초록
포유동물과 마찬가지로 암탉은 태어날 병아리에게 계란을 통해서 면역항체를 이행시켜 해로운 병원균의 침입으로부터 병아리를 보호해준다 . 즉 어미 닭의 혈청으로부터 특정항체가 난황에 이행되고 이 면역항체를 IgY 라고 부르며 이것이 발육중인 태아와 갓 부화한 병아리의 면역항체가 되는 것이다. 상대적으로 면역능력이 낮은 갓 부화한 병아리는 병원균에 대한 방어능력을 계란을 통해 어미로부터 받은 항체를 통해 얻는다. 그 결과, 난황 내에는 많은 양의 IgY를 보유하게 되고 이 면역물질이 있으므로 말미암아 계란 내에 들어와 있는 병원균이냐 외부에서 들어오려는 병원균을 무력화시켜 아무 탈없이 병아리가 부화하게 된다 . 이처럼 산란계에 각종 병원균을 접종함으로서 면역항체 IgY 가 많이 들어 있는 계란을 생산할 수 있다. 난황 1 개에는 136~340 mg 의 IgY 가 들어있고 이는 난황
It has been recognized that the hen. like its mammalian counterparts. provides young chicks with antibodies as protection against hostile invaders. This system facilitates the transfer of specific antibodies from serum to egg yolk. and provides a supply of antibodies called immunoglobulin Y(IgY) to the developing embryo and the hatched chick. The protection against pathogens that the relatively immuno-incompetent newly hatched chick has. is through transmission of antibodies from the mother via the egg. Egg yolk. therefore. can be loaded with a large amount of IgY against pathogens which can immobilize the existing or invading pathogens during the embryo development or in day-old chicks. Thus. the immunization of laying hens to various pathogens results in production of different antigen-specific IgY in eggs. Egg yolk contains 8~20 mg of immunoglobulins (IgY) per
키워드