사료내 비테인의 수준별 급여가 산란계의 생산성, 혈청의 지질 및 소화물의 삼투성에 미치는 영향

  • 류명선 (전북대학교 동물자원과학과) ;
  • 박재홍 (전북대학교 바이오식품소재 개발 및 산업화 연구센터) ;
  • 김상호 (축산기술연구소 가금과) ;
  • 조기행 (CTC바이오) ;
  • 류경선 (전북대학교 바이오식품소재 개발 및 산업화 연구센터)
  • 발행 : 2002.11.01

초록

본 연구는 조단백질 수준이 낮은 사료를 급여한 산란계에 비테인의 급여가 생산성과 지질대사, 삼투압조절에 미치는 영향을 구명하고자 실시하였다. 18주령 산란계 360수를 공시하였고 옥수수-대두박을 위주로 CP 16%, ME 2,800 kcal/kg, 메치오닌 0.33%를 함유한 기초사료에 비테인 0, 300, 600, 1200ppm을 16주간 첨가 급여하였다. 산란율, 사료섭취량, 난중, 사료요구율은 4주단위로 측정하였으며, 계란의 품질, 간과 계란에서 비테인 함량, 혈중 콜레스테롤을 실험개시 후 8주에 측정하였다. 산란율은 18∼26주령에는 차이를 보이지 않았으나 산란피크에 도달한 후 600ppm 이상의 비테인을 급여한 산란계에서 현저히 증가하였다(P〈0.05). 사료섭취량은 비테인 처리구에서 증가하는 경향을 나타냈다. 26∼33주령에는 사료요구율이 비테인 처리구에서 개선되는 경향을 보였다. 난품질은 비테인에 의한 영향이 없었다. 비테인의 급여는 간의 비테인 함량과 혈중 총콜레스테롤, 중성지방, 복강지방, 회장소화물의 삼투압을 증가시키는 경향이 있었으나 간 지방함량은 감소하는 경향을 나타냈다. 본 실험의 결과는 산란계에서 비테인의 급여가 산란율을 개선하며 간 지방함량을 감소시킬 수 있음을 시사하였다.

This study was conducted to determine the effect of feeding betaine on egg production, lipid metabolism and osmoregulation in laying hens. Three hundred and sixty layers were fed corn-soy basal diet containing 16% CP, 2800 kcal/kg ME from 18 to weeks. Hens were provided with betaine 0, 300, 500 or 1200 ppm. Egg production, feed intake, egg weight and feed conversion were examined in every four weeks. Liver and egg betaine. serum cholesterol and neutal fat were measured at the mid experiment. Egg production was not statistically different among treatments from 18 to 26 weeks of age, but significantly increased for the rest of period in hens fed more than 600ppm betaine(P<0.05). Betaine added treatments showed a tendency to increase feed intake. Feed conversion tended to improve from 26 to 33 weeks old in betaine supplemental groups. Egg qualify was not influenced by dietary supplemental betaine. Betaine supplementation seemed to increase in liver betaine. but not in egg betaine. Serum total cholesterol, triacylglycerol, abdominal fat content and ileal osmolality were not different. However, liver fat content was prone to decrease in betaine supplemental groups. The result of this experiment suggested that dietary supplemtal betaine can improve the egg production and decrease liver fat content.

키워드