천연산물의 4차 배합에 의한 유용균주의 Probiotic 효과

  • 김종덕 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 김민용 (여수대학교 냉동공학과) ;
  • 배승권 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 김은옥 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 김대현 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 이승정 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 이세영 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 김효선 (여수대학교 생명공 화학공학부) ;
  • 공재열 (부경대학교 생물공학과)
  • Published : 2001.11.07

Abstract

Free radicals cause many diseases and aging. In our body coexist useful and harmful bacteria. Some useful intestinal bacteria such as L. plantarum, B. adolescentis, B .bifidum, B. infantis, C. butyricum were presented positive growth in culture medium bearing natural products. L. plantarum was more effectively grown by mixed natural products of CORNI FRUCTUS+THEAE FOLIUM+COPTIDIS RHIZOMA+PAEONIA JAPONICA, B. adolescentis was BEIAMCANDA CHINENSIS+ANGELICAE GIGANTIS RADIX+EPIMEDII HERBA+PAEONIA JAPONICA, B. bifidum was NELUMBO NUCLFERA GAERTNER+THEAE FOLIUM+BEIAMCANDA CHINENSIS+CORNI FRUCTUS, B. infantis was THEAE FOLIUM+CHELIDONIUM MAJUS L.+ASTRAGALI RADIX+EPIMEDII HERBA, C. butyricum was EPIMEDII HERBA+PUERARIAE RADIX+NELUMBO NUCLFERA GAERTNER+PAEONIA JAPONICA,etc. These natural products will support an important role in bio-industry.

Keywords