한국조리학회:학술대회논문집 (Proceedings of the Culinary Society of Korean Academy Conference)
- 한국조리학회 2001년도 하계정기학술세미나
- /
- Pages.29-41
- /
- 2001
매실의 항미생물 활성 연구
Studies on the Antimicrobial Activities of Prunus Mume
초록
본 연구는 매실을 천연 항균물질로서의 이용 가능성을 검색하였다. 먼저 매실을 물과 methanol로 추출 한 extracts를 paper disc법으로 항균활성을 확인한 후 MeOH extract를 용매별로 분획한 각각의 fractions으로 paper disc법과 그 결과를 토대로 활성이 높은 fractions을 비탁법을 이용하여 농도별로 액체 배지 상에서 저해활성을 확인하였다. 변패균인 M. leteus는 매실의 EtOAc 획분과 BuOH 획분에 의해서 저해 되었고 또한
This study was conducted to investigate the antimicrobial activity of Prunus mume extracts. Prunus mume extracts have growth inhibitory activity to various microorganisms. Gram positive bacteria such as Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Micrococcus leteus, Staphylococcus epidrimidis were more easily inhibited than Gram negative bacteria tested Vibrio parahaemolyticus, Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Proteus vulgaris and Yeasts by Prunus mume extracts. Among several fractions of methanol extract, EtOAc & BuOH fractions were showed strong antibacterial activities, but those fractions were not showed on fungi.
키워드