리포솜-아미노산 결합체의 제조와 포도당 민감성에 대한 연구

  • Published : 2000.11.09

Abstract

Glucose sensitive liposomes-amino acid cinjugates Were prepared by DPPC and asparagine derivatives. Liposomes(amino acid added) have higher glucose binding affinity than liposome(amino acid non-added) or distilled water. The liposomes stabilily were increased by adding cholesterol. Liposomes(cholesterol non-added) particles size were bigger than cholesterol added liposomes.

포도당 결합성 효소의 결합 부위에 관여하는 아미노산중 하나인 asparagine을 이용하여 리포솜 표면에 결합시켜 포도당 민감성 리포솜-아미노산 결합체를 제조하였다. Asparagine이 결합된 리포솜이 그렇지 않은 리포솜이나 증류수에 비해 포도당 결합정도가 컸다. DPPC에 대한 콜레스테롤 함량이 증가할수록 리포솜의 안정성도 증가하였고, zeta sizer로 입도를 측정한 결과 그 분포를 관찰할 수 있었다.

Keywords