대두 NUTRAGEN III로부터 Isoflavones 추출을 위한 최적 조건

  • 김기욱 (부경대학교 식품생명공학부) ;
  • 전병수 (부경대학교 식품생명공학부)
  • Published : 2000.11.09

Abstract

Soybeans contain the phytoestrogens genistein and daidzein, their glucosides genistin and daidziin and coumesterol. These isflavonoid compounds are capable of producing an estrogenic response in a number of diverse species. This study determined optimum conditions for extraction of isoflavones in defatted soybean meal. Extraction of isoflavones was conducted at various conditions such as difference concentrations of extraction solvent, temperature, time and pH to extact. The most optimum extraction conditions was achieved at 75% ethanol, $80^{\circ}C$, pH4 and extract for three hours. In addition. isoflavones with high purity were separated by adding up to 4%(w/v) of calcium chloride dihydrate.

본 연구는 항산화작용, 항암작용, estrogen 유사작용, 항골다공증작용 등 다양한 생리적기능을 가진 isoflavones에 대한 추출조건을 추출용매의 농도, 추출온도, 추출pH, 추출시간으로 나누어 단계적으로 isoflavones을 추출하는 실험을 실시하였고, 보다 기능이 잘 알려진 4종 isoflavones 추출에 대한 결과를 분석하여 최적추출 조건을 선정하였다. 그 결과 75% ethanol, $80^{\circ}C$, pH4, 3시간의 추출 조건에서 $4,024{\mu}g/ml$의 가장 높은 총 isoflavones 추출량을 나타내었고, 대두 추출물 중의 단백질 제거를 위해 이용된 염화칼슘의 농도가 증가할수록 보다 높은 함량의 isoflavones을 얻을 수 있었다.

Keywords