Alfalfa 식물 세포 현탁배양계에서 Cyclodextrin과 휘발성 향기성분의 포접형성

  • 조지녀 (강원대학교 화학공학과) ;
  • 조규헌 (강원대학교 화학공학과)
  • Published : 2000.11.09

Abstract

The productivity of natural flavors in alfalfa suspension cultures is low partially due to their low solubility. Thus, by formation inclusion complex of cyclodextrin(CD) with flavor compounds enhancement of the productivity of flavor was attempted in this research. we observed that CD formed inclusion complex with flavor compounds by GC/MS analysis. Also, there was indication that CD played a role as an elicitor in alfalfa suspension cultures.

본 연구에서는, 최근 관심의 대상이 되어 다방면에서 그 사용의 예가 늘고 있는 CD와 alfalfa 식물세포 현탁액으로부터 발현되는 휘발성 향기성분을 비롯한 대사물질의 포접형성에 대해 관찰하고, 식물 세포배양계에서의 CD의 역할에 대해 확인해보고자 하였다. 실험결과 CD는 alfalfa로부터 발현되는 향기성분과 inclusion complex을 이룬다는 것을 확인하였고, 또한 CD가 alfalfa 식물 세포로부터 대사물질을 더 많이 이끌어 내는 elicitor로서 작용할 수도 있음을 알 수 있었다.

Keywords