이온수 처리가 콩나물 저장성에 미치는 영향

  • 강선철 (대구대학교 공과대학 생물공학과) ;
  • 오지훈 (대구대학교 공과대학 생물공학과) ;
  • 박신 (대구대학교 농화학과)
  • Published : 2000.04.08

Abstract

This study was conducted to investigate the changes in shape, pH, bacterial density, moisture content of soybean sprouts treating on the electrolyzed water during its storage periods. The experiments were carried out at $4^{\circ}C$, $10^{\circ}C$ and $25^{\circ}C$. After 3 days, the soybean sprouts began to rotting at $25^{\circ}C$ in control, but in electrolyzed water treatment the rotting was slowly proceeded because the bacterial density was decreased to 1/2 ${\sim}$ 1/3 compared to control. The moisture content and pH of soybean sprouts were not changed detectably during the storage periods.

일반적으로 시중에서 유통되는 콩나물은 시루 채 출하되거나 200-300g 정도의 소포장으로 팔려지게 되며 상품으로써의 생명력도 3-4일 정도로 짧다. 본 실험은 콩나물의 저장 및 유통기간 연장방법의 일환으로 이온수 처리에 따른 저장기간 중의 변화를 조사하였다. $4^{\circ}C$$10^{\circ}C$에서의 이온수 처리 콩나물은 1/2 ${\sim}$ 1/3배 정도의 낮은 부패균 밀도를 나타내었으며, 실온과 가까운 $25^{\circ}C$에서도 1/2배의 낮은 부패균 밀도를 나타냄으로써 저온저장에서의 저장성 향상뿐만 아니라 콩나물의 실온유통에서도 하루정도의 저장기간 연장효과를 가져올 것으로 평가된다.

Keywords