pH 조절에 의한 A. pullulans의 pullulan 생산성에 대한 영향

  • 발행 : 2000.04.08

초록

A. pullulans ATCC 42023의 pullulan생산과 형태학적인 변화를 알아보기 위해서 삼각플라스크와 회분식 발효를 이용하여 실험하였다. 삼각플라스크 내에서 초기 pH 6.5는 $11.98g/{\ell}$의 pullulan을 생산하였고, 회분식 발효에서는 pH 2.5-2.7의 범위에서 pH를 조절하면서 실험한 결과, pH 4.5에서 pullulan생산 $13.31g/{\ell}$의 최대값을 나타내었다. 그러나 균체성장은 pH 6.5에서 가장 높았다.

The pullulan production and morphological change of Aureobasidium pullulans ATCC 42023 were investigated in shake-flasks and in 2.5L batch fermentor. In shake-flasks, maximum pullulan production was obtained with $11.98g/{\ell}$ when initial pH was 6.5. The batch fermentation was performed in the medium with pH control ranged pH 2.5-7.5. The maximum pullulan production of $13.31g/{\ell}$ was obtained with pH 4.5. However, the cell growth was the highest at pH 6.5.

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