pH 조절에 의한 A. pullulans의 pullulan 생산성에 대한 영향

  • Published : 2000.04.08

Abstract

The pullulan production and morphological change of Aureobasidium pullulans ATCC 42023 were investigated in shake-flasks and in 2.5L batch fermentor. In shake-flasks, maximum pullulan production was obtained with $11.98g/{\ell}$ when initial pH was 6.5. The batch fermentation was performed in the medium with pH control ranged pH 2.5-7.5. The maximum pullulan production of $13.31g/{\ell}$ was obtained with pH 4.5. However, the cell growth was the highest at pH 6.5.

A. pullulans ATCC 42023의 pullulan생산과 형태학적인 변화를 알아보기 위해서 삼각플라스크와 회분식 발효를 이용하여 실험하였다. 삼각플라스크 내에서 초기 pH 6.5는 $11.98g/{\ell}$의 pullulan을 생산하였고, 회분식 발효에서는 pH 2.5-2.7의 범위에서 pH를 조절하면서 실험한 결과, pH 4.5에서 pullulan생산 $13.31g/{\ell}$의 최대값을 나타내었다. 그러나 균체성장은 pH 6.5에서 가장 높았다.

Keywords