Streptomyces lincolnensis에 의한 Lincomycin 생산에 소포제의 영향

  • 이유리 (전북대학교 응용생물공학부) ;
  • 이미자 (전북대학교 응용생물공학부) ;
  • 정연호 (강원대학교 식품 생명공학부) ;
  • 전계택 (강원대학교 생명과학부) ;
  • 정용섭 (전북대학교 응용생물공학부)
  • Published : 2000.04.08

Abstract

The effect of three antifoam agents: PPG(polypropylene glycol), PEG(polyethylene glycol) and CA-110(aquous emulsion with 16% silicon oil component), was examined on the lincomycin production during cultivation of S. lincolnensis. Both PEG and PPG were effective in foam depressing during the flask cultures. As a result, the lincomycin production was enhanced upto about 400 mg/L in a optimized medium (OP-1) containing PEG or PPG. In contrast, the effect of antifoam agents in flasks was not remarkable for the various initial concentrations ranging from 0.5 g/L to 5 g/L with the basic medium(UP-1). But the lincomycin production in small fermentor showed the great different results in comparison with that in flasks under the same conditions. The lincomycin productions in small fermentor were 325 mg/L and 130 mg/L respectively for the following initial PPG concentrations, 0.5 g/L and 1 g/L.

S. lincolnensis 배양시 나타나는 거품의 문제를 해결하기위해 UP-1과 OP-1배지에 소포제 종류를 PPG, PEG 및 CA-110을 첨가하여 실험하였다. OP-1배지를 이용한 플라스크 배양의 경우 PPG와 PEG 각각 402 mg/L, 394 mg/L로 높은 Lincomycin 생산농도를 나타내었으나, UP-1배지의 경우 대조구에 비해 Lincomycin 생산농도는 큰 차이가 없었다. 두 가지 배지에서 소포제 농도의 변화에 대한 Lincomycin생산을 통계처리한 결과는 실험한 농도 범위에서 큰 차이를 나타내지 않았다. 충분한 산소공급은 Lincomycin 생산에 필수적이고, rpm의 변화에 따른 실험 결과 300 rpm의 경우 가장 효과적이었다. 발효조에서 PPG 농도 5, 1, 0.5 g/L를 첨가하여 발효한 결과 상당한 차이를 나타내었다. Lincomycin 생산을 위한 소포제로서 PPG가 가장 좋았으며 농도는 0.5 g/L가 적절하였다.

Keywords