Clostridium acetobutylicum B18를 이용한 부탄올 발효에서 pH 및 extra nutrient가 부탄올 생성에 미치는 영향연구

  • 윤지용 (경희대학교 환경응용화학부, 경희대학교 환경연구소) ;
  • 김태용 (경희대학교 환경응용화학부, 경희대학교 환경연구소) ;
  • 박찬엘 (경희대학교 환경응용화학부, 경희대학교 환경연구소) ;
  • 박창호 (경희대학교 환경응용화학부, 경희대학교 환경연구소)
  • Published : 2000.04.08

Abstract

Clostridium acetobutylicum Bl8 can produce a large amount of butanol by control characteristics such as glucose concentration, pH and extra nutrient. It is known that this stain is potentially useful in simultaneous ABE fermentation-seperation system because of its low acid $production^{1).}$ The purpose of this study is to determine optimal condition of fermentation to produce maximum butanol in batch and fed-batch by strain Bl8.

Clostridium.aetobutylicum Bl8에 의한 부탄올 발효에서 농도, extra nutrient, pH대한 부탄올 생성량을 알아보았다. 실험결과 extra nutrient를 주입했을 때 부탄올의 농도가 주입하지 않았던 배양에서보다 약 17%정도 증가하는 결과를 보였고, pH를 control 했을 때에는 glucose 60g/L 회분 실험을 기준으로 부탄올 생산량이 약 41%정도가 증가하는 것으로 나타났다.

Keywords