Reverse Micelles를 이용한 BSA 가용화에서 pH와 Salt Type의 영향

  • 노선균 (전남대학교 공과대학 화학공학부, 전남대학교 고분자기술연구소) ;
  • 강춘형 (전남대학교 공과대학 화학공학부, 전남대학교 고분자기술연구소) ;
  • 박돈희 (전남대학교 공과대학 화학공학부)
  • Published : 2000.04.08

Abstract

Solubilization of bovine serum albumin(BSA) is performed using a reverse micellar system consisting of sodium bis(2-ethylhexyl) sulfosuccinate(AOT). Of particular, effects of pH, salt concentration and its type on the solubilization are investigated by means of the phase-transfer method. One of significant findings in our study is that the protein is to a large extent aggregated in the interface between organic and aqueous phases at lower pH and small salt concentration. In this presentation, the optimal extraction process conditions for BSA, which is bulky, are proposed.

본 연구에서는 $20^{\circ}C$에서 음이온 계면활성제인 AOT와 isooctane으로부터 형성된 reverse micelle을 이용하여 수용액상에 녹아있는 BSA인 모델 단백질을 분리하는 실험을 행하였다. 염의 농도가 0.1M에서 최고 가용화 효율은 KCl, NaCl, $MgCl_2$ 그리고 $CaCl_2$의 경우 각각 pH=5, 5.5, 7, 5 근처임을 알 수 있었다. 또한 매우 낮은 염 농도에서는 가용화는 일어나지 못하고 계면이 혼탁한 현상을 보였다. 특히 $CaCl_2$의 경우에 염 농도에 대하여 최고의 가용화 효율을 보였다.

Keywords