The Effects of Red Ginseng on Blood Pressure and the Quality of Life in Essential Hypertensives

본태성 고혈압 환자의 혈압과 생활상에 미치는 홍삼의 영향

  • Imamura Yoichi (Department of Internal Medicine, Matsuyama Rde Croos Hospital) ;
  • Kuwashima Keiichi (Department of Internal Medicine, Matsuyama Rde Croos Hospital)
  • Published : 1988.08.01

Abstract

We studied the effects of red ginseng on blood pressure (BP) and the quality of life (QOL) in 19 hypertensive patients treated with antihypertensive agents. Red ginseng was administered at a dosage of three grams a day for three months. Systolic blood pressure was significantly lowered during the administration period of red ginseng. while diastolic blood pressure and hear1 rate remained unchanged. QOL was significantly improved in $89\%$ of the patients. Among the QOL variables. sleep disorder. thirst. fatigue. mood. sexual life and general well-being were improved. Furthermore. an improved coefficient of variation of R-R intervals $(CV_{R-R})$ was observed during the period. A month after the cessation of red ginseng systolic blood pressure returned to the level before the administration and QOL variables detariorated to previous pre-treatment states. These results suggest that red ginsing may lower systolic blood pressure and may improve QOL in patients treated with antihypertensive agents.

고혈압 치료제를 투여한 19명의 고혈압환자에게 홍삼을 매일 3g씩 3개월간 투여하고 혈압과 생활상태를 조사하였다. 홍삼투여기간중에는 수축기 혈압이 현저히 감소하였으나, 이완기혈압과 심장박동에는 변화가 없었다. 환자 중 $89\%$가 생활상태가 현저히 개선되었는데 그중 불면, 갈증, 피로감, 기분, 성생활과 일반적인 상태등이 두드러졌다. 더욱이 이 기간 중에서 R-R 간격 변화계수가 개선되었다. 그러나 홍삼투여를 중단한 1개월 후에는 수축기 혈압과 생활상태를 나타내는 인자 등이 투여전의 상태로 다시 악화되었다. 이러한 결과로서 홍삼은 수축기 혈압을 저하시키며 고혈압 치료제를 투여한 환자에 있어서 생활상태를 개선시키는 것으로 사료된다.

Keywords