THE PREVENTIVE EFFECT OF THE SAPONIN FRACTION OF PANAX GINSENG C.A. MEYER AGAINST ETHANOL INTOXICATION OF RAT LIVER

쥐간에 미치는 ethanol 독성에 대한 한국산 인삼(Panax ginseng C.A. Meyer)의 예방적 효과

  • Joo Chung No (Department of Biochemistry, College of Science Yonsei University)
  • 주충노 (연세대학교 이과대학 생화학과)
  • Published : 1984.09.01

Abstract

Preventive effect of the saponin fraction extracted from Panax ginseng C.A. Meyer against ethanol intoxication of the liver has been investigated biochemically and morphologically. Previous work in this laboratory showed that the moderate amounts of ginseng sponins stimulated several enzymes including mitochondrial dehydrogenases and transaminases so far examined in vitro. It was also realized that the half life of the saponin in the liver was estimated approximately five hours and the saponin concentration in the liver was around $10^{-5}\%$ level at two hours after the saponin (1mg) administration orally. In this study, it was confirmed that ginseng saponins stimulated alcohol dehydrogenase, aldehyde dehydrogenase and microsomal ethanol oxidizing system in vivo as well as in vitro. It seemed likely that toxic aldehyde formed during ethanol oxidation in the body might be removed relatively quickly from the liver and the excess hydrogen was used for the biosynthetic work in the presence of the saponin, resulting in the liver protection from alcohol intoxication. Electron microscopic observation demonstrated that the hepatocytes of rats doses with $12\%$ ethanol instead of water for six days were found severely damaged while those of the ginseng saponin administered rats were not impaired suggesting that the sapcnin protected the liver against ethanol intoxication.

한국산 인삼 (Panax ginseng C. A. Meyer) 뿌리에서 추출한 사포닌 분획이 쥐의 간에 미치는 에탄올 독성을 예방하는 효력이 있음을 생화학적 및 현미경적으로 관찰하였다. 본 연구실의 연구 결과에 의하면 적당량(반응액에서의 농도 : $10^{-5}\%$내외)의 인삼 사포닌은 여러가지 효소를 비 특이적으로 활성화하며 1mg의 사포닌 분획을 쥐에게 경구 투여하면 2시간후의 간에서의 인삼 사포닌 분획의 농도가 약 $10^{-5}\%$ 수준이고 간에서의 사포닌 분획의 반감기는 약 5시간으로 추정되었다. 본 연구에서도 인삼 사포닌 분획이 에탄올 대사에 관여하는 alcohol dehydrogenase, aldehyde dehydrogenase 그리고 microsomal ethanol oxilizing system을 시험관 내에서나 생체에서 다같이 촉진한다는 것을 알게 되었고 인삼 사포닌 분획이 에탄올 산화 과정에서 생성되는 유독한 acetadizing를 체내에서 신속히 제거하고 과량의 수소를 생합성에 효과적으로 이용함으로서 에탄올 독성으로부터 간을 보호하는 것으로 생각되었다. 전자현미경적 관찰도 물대신 $12{\%}$ ethanol만을 6일간 투여한 쥐의 간세포가 크게 손상되었는데 비하여 인삼 사포닌을 $12{\%}$ethanol과 함께 같은 기간 투여한 쥐의 간세포는 손상되지 않았음을 나타내고 있으며, 인삼 사포닌 분획이 에탄올 특성에 예방적 효력이 있음을 확인할 수 있었다.

Keywords